Afbeelding
Foto: Simone Swinkels

Kunstmanifestatie in Geijsteren

Geijsteren | De veertiende editie van de tweejaarlijkse Kunstmanifestatie in Geijsteren vond dit jaar weer plaats op Moederdag. Dit keer werd het evenement echter volledig in een nieuw jasje gestoken, onder de naam KLEO: Kunst Luister En Ontmoet.

De nadruk lag niet alleen op kunst, maar ook op muziek en culinair genieten. Een vrijwillige werkgroep van inwoners uit Geijsteren bedacht samen met enkele ondernemers een nieuwe opzet van de manifestatie. Er waren drie culinaire spots: Het Plein bij 't Trefpunt (bier & grill), binnenplaats van de Grote Spiekert aan de Dorpstraat (vintagebar) en de binnenplaats van Hoeve de Boogaard (Frans terras). Daarnaast werd de kunst niet meer gepresenteerd in kraampjes per kunstenaar.

In plaats daarvan werden de schuren van Hoeve de Boogaard en B&B de Lindenhof omgetoverd tot een galerie met afwisselende kunstcollecties. Het evenement concentreerde zich op een klein rondje tussen kerk, plein, Dorpstraat en Hoeve de Boogaard. Binnen deze route vonden verschillende activiteiten plaats, zoals schilderen en muziek maken op zelfgebouwde instrumenten. Ook waren er rondleidingen naar en op het kasteel. De organisatie was er klaar voor, maar helaas werkte het weer niet mee, want het regende praktische de hele dag.

Edith Weijers, bestuurslid KLEO Geijsteren, geeft uitleg: "Voorheen was het de Kunstmanifestatie Geijsteren en dat wilden we in een nieuw jasje steken. Van het oude bestuur wilde een aantal mensen stoppen en toen hebben de overgebleven bestuursleden nieuwe leden gezocht. Nu hebben we een nieuw kunstfestival met een nieuwe naam en nieuwe mensen."

De nieuwe naam KLEO staat dus voor Kunst Luister En Ontmoet. De nieuwe organisatie zorgde voor nieuw elan bij de kunstmanifestatie op Moederdag. "Het is iets kleinschaliger. Voorheen was het een festival met zo'n zeventig kunstenaars en nu hebben we IROK uit Horst benaderd. Deze organisatie verzorgt alle kunst. We hebben geen marktkramen meer en we hebben nu gebruikgemaakt van bestaande schuren in het dorp. We hebben nog wel steeds livemuziek bij de terrassen en we hebben iets minder theaterkunst. We wilden het iets kleiner houden. Op deze manier konden we het financiƫle risico lager houden." Veel inwoners van Geijsteren staken de handen uit de mouwen voor het festival. "Dat is natuurlijk heel fijn. We kunnen op veel mensen een beroep doen. Het is fantastisch om te zien dat iedereen in zo'n klein dorp bereid is om wat bij te dragen."

Foto: Simone Swinkels.