Wes Wilmsen (Oostrum) zoekt een weg tussen de Leunen-spelers Ricky Loenen (links) en Mateusz Arcimowicz. Foto: Simone Swinkels

Oostrum sterkste in derby

Leunen-Oostrum 2-4 (1-1).

Doelpunten: 9. Mateusz Arcimowicz 1-0; 15. Hans Custers 1-1; 50. Ruben Nohlmans 1-2; 85. Chris Wilschut 1-3; 86. Mateusz Arcimowicz 2-3; 93. Marwin Hermans (strafschop) 2-4. Scheidsrechter: Wijsman (Helmond). Toewschouwers: 100. Kaarten: geen.

Leunen: Voncken; Jacobs, Gielens, Claessens en Riensema; Loenen, Pim Weijs en Linke (68. Van de Winkel); Arcimowicz, Beelen (68. Hendrix) en Thomas Weijs (86. Pouwels).

Oostrum: Plum; Dennis Nohlmans, Jacobs, Ruben Nohlmans en Vergeldt; Van Goch, Wilmsen en Custers; Lommen (57. Cornelissen), Hermans en Wilschut.

Door Henk Willemssen

LEUNEN | Een strijdend Leunen moest het thuis afleggen tegen kampioenskandidaat Oostrum (2-4) in de vierde klasse E. De belangen waren voor beide ploegen groot. Oostrum deed door de derbywinst, mede door de misstap van koploper Melderslo, goede zaken in de titelrace. Terwijl Leunen op weg lijkt naar de nacompetitie om zo het klassenbehoud alsnog veilig te stellen.

De oranje-witten kwamen veel beter voor de dag dan drie dagen eerder tegen Belfeldia (1-5). Trainer Vincent van Sambeek had enkele wijzigingen doorgevoerd. Zo maakte Brecht Claessens zijn rentree in het centrum van de verdediging. "We gaan veel compacter spelen en met meer drive en kracht gaan we het Oostrum lastig maken", verklaarde de Leunen-trainer vooraf. Onder de lat keerde de ervaren Guido Voncken terug van een wedstrijd schorsing.

Oostrum kon na het onverwachte thuisverlies tegen DEV-Arcen met niets minder genoegen nemen dan de volle buit. In het regenachtige Leunen nam de thuisploeg de leiding. De opgekomen rechtsback Stefan Jacobs werd gevloerd door Ruben Nohlmans. Pim Weijs nam de vrije trap en de Poolse aanvaller Mateusz Arcomowicz kopte onberijspelijk raak: 1-0. Oostrum zette aan en Chris Wilschut zag zijn schuiver vlak voorlangs gaan. Uit een hoekschop van Marwin Hermans kopte de Leunse centrumverdediger Frank Gielens weg. De bal kwam evenwel voor de voeten van Hans Custers die vanaf 25 meter ineens uithaalde. Via de onderkant lat en de rug van goalie Voncken verdween de bal in het doel: 1-1. Beide teams gaven elkaar daarna weinig toe. Het spel golfde op en neer.

Tijdens de rust schoof Oostrum-trainer Ron Spruit verdediger Ruben Nohlmans door naar de voorhoede. Marwin Hermans zakte een linie en Bob van Goch ging centraal achterin spelen. "Ik wilde meer rust in de defensie en Ruben kan voorin op het gladde veld ballen verlengen", verklaarde Spruit. Die zet pakte goed uit. Na vijf minuten kopte Ruben Nohlmans de rood-witten op voorsprong uit een voorzet van Hans Custers: 1-2. Leunen had na de thee niet meer de kracht om wat terug te doen. Voetballend was Oostrum ook beter. Leunen-trainer Van Sambeek paste halverwege de tweede helft een dubbele wissel toe. Na kansen voor Chris Wilschut (op keeper) en Joep Cornelissen (voorlangs) viel in de 85e minuut de 1-3. Captain Marwin Hermans gaf vanaf rechts een diepe crossbal op Chris Wilschut die zijn bewaker Stefan Jacobs afschudde en koeltjes scoorde. Het betekende niet de beslissing want vanaf de aftrap schoot Sjoerd van de Winkel op de vuisten van de Oostrumse sluitpost Dennie Plum. Uit de rebound knalde Mateusz Arcomowicz toch raak: 2-3. Ron Spruit baalde van die tegentreffer. "Het was illustratief van hoe wij de laatste weken punten morsen. Na de 1-3 hadden we de zaak direct op slot moeten gooien." Leunen puurde er nog een slotoffensief uit en joeg op de gelijkmaker. Die bleef uit. Diep in de blessuretijd beroerde de Leunse verdediger Stefan Jacobs de bal met de hand na een afstandschot van Marwin Hermans. Althans dat had arbiter Wijsman waargenomen want hij gaf een strafschop. Het was een twijfelachtige beslissing en 'boosdoener' Jacobs was het er zichtbaar niet mee eens. Toch ging de bal op de stip Marwin Hermans schoot raak: 2-4. Het was tevens het allerlaatste wapenfeit want de leidsman floot direct voor het eindsignaal.