Delene van den Munckhof (links) en Wendy Linders nemen deel aan Alpe d'Huzes.
Delene van den Munckhof (links) en Wendy Linders nemen deel aan Alpe d'Huzes. Foto: Henk Lammen

Op ut Laeve

Venray | Duizenden wandelaars, hardlopers en fietsers gaan op donderdag 7 juni de strijd aan met de elementen tijdens de dertiende editie van Alpe d'Huzes, een actie onder het motto opgeven is geen optie. De opbrengst van het evenement gaat voor honderd procent naar KWF Kankerbestrijding en komt ten goede aan het wetenschappelijk onderzoek naar kanker. Delene van den Munckhof (48) en Wendy Linders (42) uit Venray gaan als team Op ut Laeve naar de gevreesde berg in Frankrijk.

Door Henk Lammen

Maar liefst 14,1 kilometer lang, 1100 hoogtemeters en een verraderlijk stijgingspercentage van gemiddeld acht procent. De beide dames lachen als de klus ter sprake komt. "En geen enkel stukje vlak, hè. Alleen maar bergop, klimmen." Deelname aan Alpe d'Huzes is voor beiden naast een sportieve uitdaging vooral een emotionele boodschap. De oudste van de twee verloor veertien maanden geleden haar man Henri (52) aan de ziekte kanker. Een maand geleden stierf Ingrid (45), de zus van Linders. Het idee om samen deel te nemen, was er al langer. Wendy: "Ik heb de afgelopen jaren deelgenomen aan de Nijmeegse Vierdaagse en zocht een nieuwe uitdaging. Toen Henri kwam te overlijden, besloot ik om voor hem en Delene, maar ook al die anderen die met kanker te maken hebben, mee te doen aan Alpe d'Huzes. Je kunt wel tien euro storten, maar nu heb ik echt het besef 'ik doe wat!'" Beiden zijn lid van Kiwanisclub Rooyse Ladies in Venray, die gemeenschappelijke band deed Delene beseffen dat ze niet achter kon blijven. "Omdat ik geen fietser ben, besloten we om samen als wandelaars deel te nemen." Tijdens de kick-off van de actie een maand geleden in Arnhem voelden ze de band die alle deelnemers bindt. "Iedereen had of heeft in zijn omgeving te maken gehad met de ziekte. Een op de drie mensen sterft nog steeds aan kanker. Die saamhorigheid, die gemeenschappelijke deler voelde je gewoon. Samen iets doen voor hetzelfde doel, maar ook een herinnering aan."

"Dichter bij de hemel kunnen we niet komen"

De naam Op ut Laeve is dan ook niet zo maar uit de lucht komen vallen. Delene: "Dat was ons motto met trouwen. Genieten van het leven. Niemand kon bevroeden dat Henri drie maanden later ziek werd. Dan besef je dat iedere dag die je leeft een geschenk is. Om van te genieten." Op donderdag 7 juni staan ze om 04.30 uur aan de start. De intentie is om de klim twee keer te volbrengen. "Dat gaan we ook halen. De eerste keer, maar zeker ook de tweede klim. Dat is op het einde van de dag, de saamhorigheidsronde waaraan zoveel mogelijk fietsers, wandelaars en hardlopers deelnemen." Een ding weten ze zeker als ze op de top staan, zegt Delene met zachte stem. "Dichter bij de hemel kunnen we niet komen. Het wordt heftig, maar tegelijk ook mooi en dierbaar. Het draagt ook een stukje bij aan de verwerking van ons verlies. Je staat machteloos tegenover de ziekte. Ik krijg Henri er niet mee terug, maar kan wel iets doen."

Iedere deelnemer heeft een streefbedrag van 2500 euro om uiteindelijk te doneren aan KWF. Mensen/bedrijven die Delene en Wendy en het onderzoek naar kanker willen steunen, kunnen een bijdrage doneren via https://deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/oputlaeve.