Henk van Os en Marlies van Zeben waren aan het begin van de week bezig om het kunstwerk op te hangen.
Henk van Os en Marlies van Zeben waren aan het begin van de week bezig om het kunstwerk op te hangen. Foto: Henk Lammen

Kunst vult lege etalages

Venray | Sinds deze week is ook in een etalage naast restaurant Sirtaki aan de Grote Markt een kunstwerk te bewonderen. Het is een werk van leerlingen die de cursus tekenen en schilderen volgen bij Marlies van Zeben.

Van Zeben geeft al vele jaren de cursus tekenen en schilderen. Eerst als 'onderdeel' van Kunstencentrum Jerusalem, maar nu huurt ze in het voormalige kunstencentrum een ruimte waar ze haar lessen aanbiedt aan kinderen en volwassenen. Van Zeben: "Bij de groep die dit kunstwerk gemaakt heeft, zitten mensen die al dertig jaar bij mij cursussen volgen, maar ook mensen die net twee of drie jaar bezig zijn." Het thema van het kunstwerk, dat prominent in de etalage van het leegstaande winkelpand hangt, is 'Stilstand en beweging'. Iedere cursist heeft een stuk van het kunstwerk gemaakt. Er kwam veel geschuif aan te pas om de verschillende delen in elkaar te laten overvloeien. "Toen we het kunstwerk in het klein hadden getekend, werd het op een beamer gezet zodat we het in het groot konden uitwerken", vertelt Van Zeben.

Het idee om het kunstwerk in de lege etalages te hangen kwam van Cultura Venray en de gemeente Venray. De gemeente schakelde Henk van Os in om daarvoor te zorgen. "Zolang het pand niet verhuurd is, mogen de kunstwerken er hangen. Dit is toevallig geschilderd, maar we zien ook graag bewegende beelden of projectoren", aldus Van Os. "We willen kunstenaars een platform bieden om hun werken te laten zien en de leegstaande panden opwaarderen."