Raad op excursie voor St. Anna

VENRAY | De gemeenteraad gaat een werkbezoek brengen aan Noordwijkerhout. Net als in Venray verschenen in Noordwijkerhout ruim een eeuw geleden twee gestichten.

De raad wil leren van de herontwikkeling en ervaringen die in de Zuid-Hollandse plaats zijn opgedaan met de gestichten St. Bavo en Sancta Maria. Het initiatief is afkomstig van D66-raadslid Daan Janssen. Voor eind dit jaar komt het definitieve bestemmingplan voor St. Anna op de raadsagenda. "De psychiatrie heeft zich teruggetrokken uit Sancta Maria", zei Janssen in de vergadering met de fractievoorzitters. "Er is daar snel gestart met de herontwikkeling. Vijf van de zeven paviljoens en het parkachtige karakter worden behouden. In de paviljoens en daaromheen worden vooral woningen in het duurdere segment gebouwd."

Sancta Maria in Noordwijkerhout is gesticht door de Zusters van Liefde uit Venray. "St. Bavo is de evenknie van Servaas", aldus Janssen. "Maar St. Bavo is ten prooi gevallen aan verval. Alleen het hoofdgebouw en de kapel staan nog overeind. De andere paviljoens zijn gesloopt. Het gebied wordt onder de naam Landgoed In Den Houte herontwikkeld." De andere partijen zagen het werkbezoek wel zitten.