Café Drabbels Oirlo, foto uit omstreeks 1950.
Café Drabbels Oirlo, foto uit omstreeks 1950. Oude foto

Café Drabbels Oirlo

Oirlo | Vóór de zestiende eeuw bestonden eigenlijk nog geen kroegen zoals we die tegenwoordig kennen.

Er waren herbergen, logementen en taveernes die vooral bedoeld waren om eten en onderdak te bieden aan reizigers. De eerste cafés ontstonden in de zeventiende eeuw als koffiehuizen. Het woord café komt uit het Frans en betekent koffie. Geleidelijk aan gingen ook etablissementen, waar men vooral bier dronk zich café noemen en ontstond er een grote variëteit aan cafés. Men had in de dorpen zelfs verschillende huiskamercafés. Van de inkomsten van een dorpscafé kon een caféhouder meestal niet leven en hij had dan ook vaak een of meer nevenberoepen. Zijn vrouw en kinderen hielpen meestal mee in het café.

Dorpscafés waren vroeger onmisbaar voor de leefbaarheid in een dorp. Ze dienden vooral als ontmoetingsplek voor mannen. Vrouwen vertoonden zich slechts sporadisch in het café. Wanneer op zondag de hoogmis uit was – mannen en vrouwen zaten in de kerk gescheiden – praatte men voor de kerkdeuren nog wat na en vervolgens togen de mannen naar een van de cafés die het dorp rijk was. Er werd een kaartje gelegd, een citroentje met suiker gedronken en gepraat over de prijzen van de landbouwproducten en over andere agrarische en dorpse aangelegenheden. Na enige tijd werd het volgende café bezocht en binnen enkele uren had men een stuk of vier cafés aangedaan. Na enkele uren toog men te voet of per fiets huiswaarts met de hoed achter op het hoofd, want de vele glaasjes misten hun uitwerking natuurlijk niet.
Waar er heden ten dage nog slechts één dorpscafé is, telde een dorp als Oirlo vroeger diverse cafés.

De foto uit omstreeks 1950 is gemaakt in een van die verdwenen cafés, café Drabbels-Van Rijswijck aan de Stationsstraat (thans Deputé Petersstraat) in Oirlo. Op de tafel staan geen borrelglaasjes, omdat deze geplaatst werden in een ruimte onder het tafelblad. Zo had men er tijdens het kaarten geen last van. Een speciale kaarttafel dus. De kaarters aan tafel zijn v.l.n.r.: Sef Verstappen; Teng Steeghs; Driek de Mulder. Achter in het café v.l.n.r.: Ser Künen; Sjang Classens; Martinus Peters en dochter Dien; Piet Versteegen (deels zichtbaar); Driekus Gommans uit Venray; Nerus Vissers; Piet Verstappen.

Foto: archief Stichting Ald Oeldere. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray