De wijkagenten Peter Wefels (links), Pim Hoevenaars en Marcel Deenen (rechts) wennen aan hun nieuwe werkomgeving.
De wijkagenten Peter Wefels (links), Pim Hoevenaars en Marcel Deenen (rechts) wennen aan hun nieuwe werkomgeving. Foto: Henk Lammen

Nieuwe gezichten in de wijk

Venray | De politie heeft de gemeente Venray opgedeeld in Venray-West en Venray-Oost. De herverdeling heeft als gevolg dat er ook geschoven is met de wijkagenten in de regio. Er zijn nieuwe aanspreekpunten voor de burgers en de wijkagenten zijn de laatste weken druk bezig met een kennismakingsronde.

Door Willem Menting

Na de herverdeling van de politie Venray-Gennep ziet het gebied er als volgt uit. Venray-West beslaat onder meer Venray-centrum, Oranjebuurt, Veltum, Vlakwater, Brabander, Smakterheide, Ysselsteyn, Vredepeel, Merselo, Heide, Veulen, Leunen en bedrijventerrein Keizersveld. Brukske, Antoniusveld, Landweert, Smakt, Geijsteren, Oostrum, Wanssum, Blitterswijck, Castenray, Oirlo, De Rooyse Wissel, woonboulevard De Brier en bedrijventerrein De Hulst-De Blakt vallen onder Venray-Oost. Ook de wijkagenten zijn over de gebieden verdeeld. Marcel Deenen, Pim Hoevenaars en Harold Jacobs nemen West onder hun hoede en Esther Kessels, Harry van der Kruijs, Esther van Lee en Peter Wefels zijn verantwoordelijk voor Oost.

Volgens wijkagent Marcel Deenen heeft de nieuwe verdeling zeker zijn voordelen: "We kunnen taken van elkaar overnemen als een collega afwezig is. Natuurlijk hebben we in Venray-West allemaal onze verantwoordelijkheden, maar we zijn breed inzetbaar." Toch is deze ingreep een beetje uit nood geboren. De politie is onderbezet en ook in de gemeente Venray zijn er te weinig wijkagenten. "We rijden nu ook vaak nooddiensten", bekent wijkagent Esther van Lee. "Eigenlijk zouden we tachtig procent van onze tijd in de wijk actief moeten zijn, maar dat halen we nu zeker niet. Ik denk dat we net veertig procent halen. Dat heeft echt met capaciteit te maken. We werken natuurlijk het liefst in de wijk. Dit is een ontzettend mooie functie, maar we zijn nu te vaak bezig met ander politiewerk."

Volgens de twee wijkagenten is de gemeente Venray ontzettend divers. Het gebied heeft stedelijke kenmerken, maar ook landelijke gebieden. "In Brukske loop je tegen hele andere problemen aan dan in Heide. Er zijn ook diverse zorginstellingen dus het is erg divers. Dat maakt ons werk natuurlijk ook leuk", vertelt Deenen enthousiast. De samenwerking tussen de politie en de burger is voor de wijkagenten van levensbelang. Ook via de dorpsraden en het wijkteam wordt veel informatie verkregen. "De wijkteams zijn belangrijk. We zitten dan onder meer aan tafel met Synthese, Wonen Limburg en thuiszorgorganisaties. We houden elkaar op de hoogte van problematiek." Ook de sociale media spelen een belangrijke rol in de berichtgeving. Al schuilt daar ook een gevaar volgens Van Lee. "Soms worden oude berichten gedeeld. Dat kan voor reuring zorgen. Onlangs werd er nog een oud bericht gedeeld over een kinderlokker. Dat zorgt voor paniek op basisscholen en op dat moment was er geen sprake van een kinderlokker." Deenen vindt dat er daarom kritisch gekeken moet worden naar wat er op bijvoorbeeld Facebook wordt gedeeld. "We kunnen niet iedere inbraak melden of van elk ongeval een foto maken. Vaak is de familie van een slachtoffer nog niet op de hoogte en dan kunnen wij dat niet bekendmaken via internet."

De agenten vragen in ieder geval de medewerking van de burgers. Een goede samenwerking draagt bij aan een veiliger Venray. Wel vragen zij de burgers om kritisch te kijken naar hun meldingen. Deenen: "Als het om een spoedmelding gaat, moet je altijd 112 bellen. Andere meldingen kunnen via het algemene nummer (0900-8844, red) en als ze contact met ons willen opnemen kan dat Mijn Buurt op politie.nl. Een van onze collega's reageert dan zo snel mogelijk. We hebben korte lijntjes, zijn makkelijk aanspreekbaar en staan altijd voor iedereen klaar."