CDA, D66 en Venray Lokaal komen eruit

VENRAY | De formatie van een nieuwe coalitie ligt aardig op koers. Als er in de komende week geen grote barrières meer worden opgeworpen, dan kan op donderdag 17 mei het coalitieakkoord van CDA, D66 en Venray Lokaal op tafel liggen.

Door Henk Willemssen

Alhoewel er flinke inhoudelijke verschillen zijn tussen CDA en Venray Lokaal – de twee grootste partijen – op enkele belangrijke thema's, lijkt de formatie toch te slagen. Vooral op het gebied van duurzaamheid en energietransitie (schone lucht, windmolens, zonneparken), de intensieve veehouderij en huisvesting van arbeidsmigranten zitten de partijen niet op een lijn.

Formateur Jan Loonen (CDA) wil niets zeggen over het verloop van de gesprekken. "Nee, over de inhoud doe ik geen enkele mededeling." Loonen wil wel kwijt dat de bijeenkomsten in een 'goede en constructieve sfeer' verlopen. "De wil en de intentie is er bij de drie partijen om er samen uit te komen", aldus Loonen.

De formatie is nu ruim twee weken bezig. Er zijn twee gezamenlijke sessies geweest en vandaag (woensdag) is de derde bijeenkomst. In het vierde en laatste formatiegesprek van komende maandag moet een akkoord worden bereikt. Dinsdag kunnen nog de puntjes op de i worden gezet en donderdagmiddag 17 mei willen de drie partijen het coalitieakkoord presenteren.

Afgelopen maandag in de vergadering van de fractievoorzitters werd afgesproken dat het akkoord niet besproken wordt in de raadsvergadering van dinsdag 22 mei. "Als we het stuk pas vijf dagen van tevoren ontvangen, vind ik de tijd te kort om het fatsoenlijk te bespreken binnen mijn partij", zei fractieleider Martin Leenders (Samenwerking). Ook andere fracties pleitten voor uitstel tot de raadsvergadering van 28 juni.

Een onderdeel van het coalitieakkoord is de portefeuilleverdeling. De beoogde wethouders zijn Jan Loonen en Anne Thielen (CDA), Martijn van der Putten (D66) en Carla Brugman (Venray Lokaal).

De wethouders worden eerst gekozen door de gemeenteraad. Dit zal wel gebeuren tijdens de raadsvergadering van 22 mei. Burgemeester Hans Gilissen kan dan direct de vier wethouders beëdigen. Omdat de vier portefeuillehouders als raadslid zijn gekozen, ontstaan er vier vacatures in de gemeenteraad. Die worden ook op 22 mei ingevuld. Voor het CDA krijgen Leo Philipsen en Erik Vullings hun raadszetel terug. Emina Joosten (D66) en Toon Kerkhoff (Venray Lokaal), beiden stonden als nummer drie op de kieslijst, zijn twee nieuwe raadsleden. Ook dit kwartet wordt op 22 mei benoemd waardoor college en raad weer op volledige sterkte zijn.