Horst test keukenafvalzakken

Horst aan de Maas | De gemeente Horst aan de Maas, koploper in afvalscheiding, onderzoekt of de inzameling van keukenafval verbeterd kan worden.

Eén van de mogelijkheden is de inzet van composteerbare zakken (zowel papier als plastic) voor de inzameling van keukenafval. Deze zakken hoeven niet door de verwerker gescheiden te worden van het keukenafval. De gemeente wil 500 huishoudens de zakken in een periode van vier maanden laten uitproberen. De plastic composteerbare zakken zijn te herkennen aan het Kiemplant-logo. Beide zakken composteren mee met het afval. De gemeente wil graag weten welke zak het beste te gebruiken is binnen een huishouden. De inzameling verandert verder niet. De zakken worden zoals altijd twee keer in de week ingezameld. Het testpanel krijgt van de gemeente een pakket met honderd composteerbare papieren zakken, veertig composteerbare plastic zakken en een deelname sticker voor op de inzamelemmer. De papieren zakken zijn namelijk niet doorzichtig terwijl de afspraak is dat het keukenafval in doorzichtige zakken wordt aangeleverd. De ophalers zien aan de sticker dat meegedaan wordt aan de proef zodat ze ook de papieren zakken inzamelen. Inwoners uit de gemeente kunnen zich aanmelden via www.horstaandemaas.nl/-testpanel) of via facebook. Tussentijds worden de deelnemers aan de proef gevraagd hoe hun bevindingen zijn. Na de vier maanden krijgen de mensen een evaluatie enquête. De uitkomst van deze enquête neemt de gemeente mee in de keuzes voor het inzamelsysteem van keukenafval voor de toekomst. De gemeente Horst aan de Maas streeft naar duurzaamheid, een hoog serviceniveau voor de inwoner en acceptabele kosten.

Positieve desintegratie

Overloon | Of je het leven nu een cijfer 3, 5 of een 8 geeft, het is geen proefleven en dus de moeite waard om er alles uit te halen. Maar hoe doe je dat? Tijdens de Masterclasses legt Lieke van der Vorst aan de hand van de theorie Positieve desintegratie uit welke vijf niveaus van persoonlijke groei bestaan. Door onze drukke en/of gestructureerde levens gaan we vaak maar door en staan we niet bewust stil met waar we mee bezig zijn. Velen zullen het ontkennen maar toch leeft zo'n 80 procent van de bevolking in het laagste niveau van de persoonlijkheidsladder. Op deze ladder draait het niet om status en materialisme, maar om kracht en een heel ander soort rijkdom (daar waar we daadwerkelijk gelukkig van worden). In een kleine setting wordt een leerzame en gezellige avond gehouden waarin de deelnemers centraal staan en geïnspireerd worden. Data: Zondag 20 mei van 19.30 tot 21.30 uur en woensdag 13 juni van 19.30 tot 21.30 uur in Ontmoetingspunt 't Helder aan de Helderseweg 31 in Overloon. Aanmelden kan via e-mail info@liekeweetraad.nl, via www.liekeweetraad.nl of via telefoon 06-11356285. Kijk voor meer data/locaties en de voorwaarden op https://www.liekeweetraad.nl/masterclasses/.

De Locht

Melderslo | In streekmuseum De Locht in Melderslo wordt op donderdag 10 mei een muziekoptreden gehouden door orkest Cava. Op zondag 13 mei zijn de smeden aan het werk. Muziek is er van de groep Vurdewind. Ook de expositie Couleur Locale is te bekijken, waarbij een aantal leden van schildersclub Het Brouwershuis hun werken tonen. In de meivakantie is er elke dag van 14.00 tot 16.00 uur een kinderactiviteit. Raadpleeg www.museumdelocht.nl. Het museum is alle dagen open van 10.00 tot 17.00 uur.