Kees van der Kroon (l) en  Piet  Verbeeten in hartje Overloon.
Kees van der Kroon (l) en Piet Verbeeten in hartje Overloon. Foto: Tom Oosthout

"Overloon mooier maken"

OVERLOON | Wie besluit om Overloon na jaren weer eens met een bezoek te vereren, zal bij binnenkomst verbaasd om zich heen kijken. En constateren dat de dorpskern een facelift van formaat heeft ondergaan. Alleen de naoorlogse kerk en de naastgelegen pastorie zijn nog vertrouwde plaatjes in de toeristische plaats. Met dank aan projectontwikkelaar Kees van der Kroon en ook de supermarkteigenaren Piet en Joop Verbeeten mogen niet onvermeld blijven. "We willen Overloon sterker en nog mooier maken."

Door Henk Baltussen

Op het terras van restaurant Onder de Boompjes aan het 14 Oktoberplein is het goed toeven. Kees van de Kroon en Piet Verbeeten nippen aan een kopje koffie en hebben het vooral druk met het begroeten van voorbijgangers. Al enkele jaren maken ze zich hard om Overloon in de vaart der volkeren op te stuwen. Van der Kroon is een geboren en getogen Overloner, financieel onafhankelijk en stopt zijn geld het liefst in projecten in eigen dorp. Dat doet hij dan ook volop. In 'zijn' Overloon realiseerde hij de afgelopen jaren zo'n 110 woningen en appartementen, commerciële ruimten en de bungalows op vakantiepark De Vers niet meegeteld. "Ik hou van mijn dorp en wil graag dat het er goed gaat. Er blijkt grote behoefte aan woningen voor mensen van alle leeftijden. Daar wil ik graag aan meewerken. Bij een plan zoek ik op de eerste plaats contact met de buren, daarna wordt het hele dorp erbij betrokken. We doen niets stiekem. We houden de lijntjes kort met zo min mogelijk tussenpersonen. Natuurlijk is niet iedereen altijd even blij met plannen. Maar samen komen we er altijd wel uit."

"Het leanbouwen staat daarbij hoog in het vaandel", vult Vierlingsbekenaar Verbeeten aan. "Dat betekent dat er zo min mogelijk grondstoffen, tijd en kapitaal wordt verspild, wat de kwaliteit, de snelheid en de productprijs ten goede komt." Het beeldbepalende bouwplan midden in het dorp, dat naar verwachting eind dit jaar klaar is, is tot nu toe het grootste project van Van der Kroon. "De zorgappartementen die daarin komen, zijn bedoeld voor mensen die nu nog in Huize Loôn van Zorggroep Pantein wonen. Pantein gaat de nieuwe appartementen beheren. De woningen zijn uitgerust met alle bouwtechnische hulpmiddelen die nodig zijn, zoals een lift." Hoe het met Huize Loôn verder moet als de bewoners naar de nieuwbouw op de voormalige PLUS-locatie zijn verhuisd, is nog onduidelijk. De verhuizing van de PLUS-supermarkt binnen Overloon, is volgens eigenaar Piet Verbeeten een schot in de roos. "Het is er veel drukker geworden."

De projecten die Kees van der Kroon op dit moment in Overloon realiseert of al heeft gerealiseerd, zijn:

- Een gezondheidscentrum en 31 woningen op het oude Boerenbondterrein aan de Baansestraat.

- In het centrum aan het 14 Oktoberplein tien appartementen en twee commerciële ruimten bekend onder de naam de Brink.

- Aan de andere kant van het 14 Oktoberplein de PLUS-supermarkt (in samenwerking met de de PLUS-eigenaren Verbeeten) met erboven 18 appartementen en een parkeergarage.

- momenteel wordt tussen de Vierlingsbeekseweg en Museumlaan gewerkt aan dertig zorgappartementen met vijf gezamenlijke huiskamers, twintig particuliere huurwoningen en twee commerciële ruimten waar in één ervan voormalig snackbar Happy Corner komt onder de nieuwe naam Restaria Lunch-Diner-Drinks. De tweede commerciële 320m2 komt in bezit van de PLUS-eigenaren Piet en Joop Verbeeten. Eronder komt een parkeergarage die alleen voor appartementbewoners bereikbaar
is.

- Op bungalowpark De Vers renoveert Van der Kroon 60 woningen en er worden 30 nieuwe bungalows gebouwd. Bij het ZooParc worden nog eens twintig CPO-woningen gebouwd. Daar is Kees van der Kroon niet bij betrokken.