Glasvezel in Wanssum lukt

Wanssum | Afgelopen maand werd er in Wanssum extra campagne gevoerd voor de aanleg van glasvezel. Wanssum had het minimum vereiste aantal klantaanmeldingen, dat nodig is voor de vergunningaanvraag, nog niet behaald en zou wellicht geen glasvezel krijgen.

De Glasweb-teamleden van Wanssum hebben zich ingespannen om de laatste benodigde klanten binnen te halen, maar behaalden het minimale aantal net niet. Het doek leek gevallen voor Wanssum en GlaswebVenray beraadde zich op plan B, de glasvezelaanleg in Geijsteren en Blitterswijck zonder Wanssum. "Als we, zoals het tot nu toe altijd is geweest, alleen naar de aanmeldingen van Wanssum gaan kijken dan heeft Wanssum het minimum te behalen klantaanmeldingen net niet behaald. Wanssum zou dan ook geen glasvezel krijgen", aldus directeur Bart Lemmen.

Plan B, de aanleg van Blitterswijck en Geijsteren zonder Wanssum, wordt een dure constructie. GlaswebVenray beraadde zich vervolgens op plan C, waarbij de economische haalbaarheid niet per dorp maar per POP wordt bekeken. Financieel gezien zeker haalbaar en voor de toekomst de beste oplossing. Dit betekent dat Wanssum toch voorzien wordt van glasvezel. "In andere POP-gebieden kwamen er voor de deadline van gratis klantaanmelding nog een behoorlijk aantal aanmeldingen binnen, de verwachting is dat dit ook in Wanssum – Blitterswijck en Geijsteren ook gaat gebeuren", legt Lemmen uit.

Projectleider Anita Emonts is enorm trots op de inspanning en het doorzettingsvermogen van de Glasweb-teamleden. "Als het aan hun inzet had gelegen dan was Wanssum drie jaar geleden al 'groen' geweest. Wanssum was en is druk met 'Mooder Maas' wij begrijpen dat de aandacht van de dorpsbewoners vooral daar naartoe gaat. Gelukkig kunnen we nu doorgaan met de vergunningaanvraag en wordt ook geheel Wanssum voorzien van glasvezel. De deadline voor klantaanmeldingen met gratis aanleg voor POP Wanssum (incl. Blitterswijck en Geijsteren, red.) is vastgesteld op 15 september 2018".

De oplossing van plan C biedt niet alleen voor Wanssum, maar mogelijk ook voor Oostrum en de wijken uitkomst. GlaswebVenray is inmiddels bezig met de POP-indeling voor de wijken. Deze indeling zal naar verwachting voor de zomer bekend zijn. De wijken zullen dan ook per POP worden beoordeeld op de economische haalbaarheid. Is een POP-gebied niet economisch haalbaar, dan zal daar geen glasvezel worden aangelegd. Op zijn vroegst wordt voorjaar 2019 in de wijken gestart met de aanleg, alleen als er voldoende aanmeldingen zijn.


Open dag begraafplaats Weverslo

Heide | Elk jaar weten vele honderden mensen de weg te vinden naar de open dag op landgoed en natuurbegraafplaats Weverslo. Dit jaar is de open dag op zondag 20 mei van 11.00 – 16.00 uur.

Het is een goede gelegenheid om op ongedwongen en informele wijze kennis te maken met de natuurbegraafplaats. Er is een gevarieerd programma. Alle aspecten van het natuurbegraven komen daarbij aan bod . Er zijn informatiestands en demonstraties, er is muziek en er zijn rondleidingen. Dit jaar is er nog een extra aanleiding tot een bezoek aan Weverslo.

Ton Jakobs presenteert dan voor het eerst de inhoud van zijn boek over de geschiedenis van de roemruchte motorcross op Janslust uit de periode 1961-1983. Het boek verhaalt van de wedstrijden, de renners en de mensen die het evenement hebben georganiseerd. Het parcours van de motorcross is nog steeds herkenbaar in het terrein. Dit element past goed in het programma van de open dag, omdat de sporen die de motorcross in het terrein heeft achtergelaten, gerekend kunnen worden tot de cultuurelementen van het landschap. Zo vertelt het landschap van het huidige landgoed en de natuurbegraafplaats Weverslo op een natuurlijke wijze de geschiedenis van het gebied en daarmee van de gemeenschap Heide.

Medewerkers van Weverslo zijn aanwezig om informatie te geven over de mogelijkheid van reserveren van een grafrecht, de faciliteiten die Weverslo biedt en hoe een groene en milieuverantwoorde uitvaart verzorgd kan worden. Cretio is een organisatie die mensen helpt een nieuw perspectief te vinden. In een aparte informatiestand kunnen de bezoekers kennis maken met deze organisatie.

Cretio is een bundeling van mensen die vertrouwenspersoon kunnen zijn met levenservaring, maar ook met kennis van zaken waar het juridische, fiscale, administratieve en emotionele kwesties betreft. Producenten van milieuverantwoorderieten manden, kisten en lijkwades demonstreren hun producten en beeldend kunstenaar Helmie van der Riet vertelt en demonstreert hoe je met materialen uit de natuur kunstsymbolen kunt maken die gevoelens en ervaringen tot uitdrukking kunnen brengen rondom verwerking van verlies.

Naast tal van stands met informatie kunnen bezoekers ook genieten van passende koormuziek. Ook dat is immers cultuur die in dit geval hoort bij het natuurbegraven. Drie koren, Erato uit Blitterswijck, het Gregoriaans Koor Venray en en Enjoy Together uit Ysselsteyn, verzorgen gedurende de dag optredens.

Voor actuele informatie kijk op de website www.weverslo.nl.


Aad Turkenburg overleden

Merselo | Aad Turkenburg is afgelopen zaterdag op 94-jarige leeftijd overleden. Hij is geboren in Haarlem en verhuisde na vele omzwervingen in 1972 naar Merselo.

Turkenburg was directeur van aannemersbedrijf Nelissen in Venray. In 1988 ging hij met pensioen. Hij heeft veel maatschappelijke functies verricht. In 1973 werd hij voorzitter van voetbalclub SV Venray als opvolger van Fons Rooyakkers. De voetbalvereniging was toen een bescheiden derdeklasser en verkeerde in de problemen. Onder het twaalfjarig bewind van Turkenburg groeide en bloeide Venray uitbundig.

De club klom op naar de hoofdklasse. In 1985 gaf hij de voorzittershamer over aan clubman Jan de Bruijn. Turkenburg bekleedde ook functies binnen de KNVB. Van 1990 tot 2000 was hij voorzitter van KBO-afdeling Venray en hij had zitting in het districtsbestuur van KBO Limburg.