Leon Jacobs probeert een bal te blokken.
Leon Jacobs probeert een bal te blokken. Foto: Henk Lammen

Piraten van ActiveRooy

Venray | Voor de volleyballers van ActiveRooy was het een seizoen om snel de vergeten. De ploeg degradeerde roemloos uit de promotieklasse D en het team kende een wekelijkse strijd om voldoende spelers op de been te krijgen. De eerste mannenploeg van de Venrayse volleybalclub valt nu uit elkaar. Voor de club ligt er nu een flinke puzzel om voor volgend seizoen weer een volwaardige ploeg voor de eerste klasse op de been te brengen.

Door Willem Menting

ActiveRooy begon dit seizoen met zeven spelers. Toen Roel van Hooft zijn achillespees afscheurde tijdens een duel in Maastricht bleven er met Sam Faessen, Rik Wienen, Leon Langenhuizen, Joris Arts, Dennis van Hooft en Leon Jacobs nog maar zes volleyballers over. Toen twee spelers aangaven te willen stoppen, besloot de rest ook dat het mooi geweest was. "Eerlijk gezegd was ik er na dit seizoen helemaal klaar mee. We hadden geen team meer over", vertelt Jacobs. "We hebben eigenlijk al vier seizoenen geen trainer. Dit jaar werden we een paar weken getraind, maar die trainer vertrok weer snel. Ons team ging een eigen leven leiden. We waren de piraten binnen de vereniging."

De vrijbuiters gedroegen zich in de ogen van de club niet altijd als een eerste team. Zo kreeg ActiveRooy twee keer een maximum puntenaantal in mindering. Een duel werd op papier afgedaan zonder dat er ook maar één punt werd gespeeld en de voorbereiding op een ander duel vond op het terras plaats. Die acties vielen niet goed bij de club. Jacobs is daar duidelijk over. "Het past misschien niet bij een eerste elftal, maar we hoorden nooit wat van het bestuur. Pas als het fout ging trokken ze aan de bel. We zijn natuurlijk allemaal volwassen, maar ook wij hebben aansturing nodig. Dat hebben we gemist. We hebben daardoor wel trammelant gehad met het bestuur en de volleybalbond", besluit de volleyballer.

Voorzitter Bart van Dijk erkent dat niet alles vlekkeloos verlopen is dit seizoen. Toch wil hij in eerste instantie een compliment uitdelen aan de spelers van het eerste team. "Het is niet makkelijk voor ze geweest. Ze hebben veel blessures gehad en toch brachten zij bijna altijd een volwaardig team op de been. Er waren altijd jongens die wilden invallen. Dat is toch wel knap", vertelt Van Dijk. "Ze hebben met hun eigen energie gezorgd voor de samenstelling van het team en ook de trainingsschema's hebben ze zelf gemaakt. Ze hebben het team toch maar in de lucht gehouden en dat heeft veel energie gekost. Het is jammer dat de ploeg nu uit elkaar valt, we gaan kijken hoe we dat kunnen opvullen volgend seizoen."

De komende weken wordt gekeken naar de invulling van de eerste teams bij zowel de mannen als de vrouwen. De vrouwenploeg handhaafde zich in de derde divisie, maar ook bij dat team vinden er veel verschuivingen plaats. "Het zou jammer zijn als we bijvoorbeeld de plek in de derde divisie moeten opgeven, maar misschien moeten we die niveaus even loslaten en weer gaan bouwen aan een nieuwe gezonde vereniging. Dat bouwen begint bij de jeugd. Als dat betekent dat we met onze eerste teams een niveau lager moeten spelen, dan is dat maar zo. We moeten dat heel reëel bekijken. Gelukkig staan er nog wel voldoende sponsoren en bedrijven achter ons. Dankzij hun inzet kunnen we blijven bouwen aan de club."