Rooyse Wissel

'Medewerkster tbs-kliniek aangerand en mishandeld,' las ik maandag op NOS.nl toen ik mijn ogen amper open had. O jee, denk ik altijd bij zo'n bericht. Zal het die van ons zijn? Helaas ja, het was De Rooyse Wissel.

Er is dan nog altijd één ontsnappingsroute, namelijk als ze schrijven dat die kliniek in Oostrum ligt. Dat weet toch niemand te liggen, dus dan komt Venray als het ware met de schrik vrij. In dit geval schreef de NOS inderdaad 'Oostrum'. (Ons treinstation ligt ook in Oostrum, maar dat noemen we Venray en dat vind ik dan weer minder erg. Eigenlijk mogen wij Oostrum wel wat dankbaarder zijn!)

Toevallig had ik een paar dagen eerder gelezen dat ze bij De Rooyse Wissel twee nieuwe leden zoeken voor de Commissie van Toezicht. 'Nou, die zijn dus wel nodig!' hoor ik u nu denken. Maar de ironie wil dat die commissie zich richt op de patiënten en de manier waarop zij worden bejegend.

In werkelijkheid is allebei nodig. Want hoe ernstig je psychiatrische problematiek ook is, ook jij verdient een correcte behandeling (daarvoor zijn we een rechtsstaat). Maar het idee is wel dat jij dan op zijn minst je handen thuis houdt. Nu is Venray met de schrik vrij gekomen, maar een medewerkster allerminst.