Ludo Gommans speelt in de Limburgse film De Nacht:
Ludo Gommans speelt in de Limburgse film De Nacht: "Het is een hele beperkte rol, zonder tekst." Foto: Rikus ten Brücke

"Ik ben geen Leonardo DiCaprio"

Venray | Venraynaar Ludo Gommans (49) speelt een figurant in de Limburgse film De Nacht, die morgen (Hemelvaartsdag) in première gaat. "Het is bijzonder hoe zo'n low-budgetproductie toch zo pakkend kan zijn."

Door Sven Poels

Ondanks dat Gommans nul komma nul acteerervaring had, deed hij auditie voor hoofdpersonage Willy Engbrocks. "Toen ik op Facebook las waar het over ging en dat ze acteurs zochten, raakte ik meteen geïnteresseerd", vertelt hij nu, drie jaar later. "Op de een of andere manier werd ik gegrepen door het verhaal, dat is geïnspireerd op een boek van Rik Valkenburg. Willy, die tijdens de Tweede Wereldoorlog een bewaker was op kamp Amersfoort, was een goedkloot. Hij woonde al jaren in Nederland, maar moest als Duitser verplicht het leger in. Dit, plus het feit dat kamp Amersfoort een ondergesneeuwd onderwerp is in de Nederlandse geschiedenis, maakte dat ik me aanmeldde voor deze rol."

Gommans stapte uit zijn comfortzone – "Soms moet je dat gewoon doen" – en deed na de casting auditie in het theater in Heerlen. "Dat was een hele aparte ervaring", blikt hij lachend terug. "Het ging niet zo geweldig. Ik was te veel onder de indruk van alles, waardoor ik uiteindelijk niet door ging. Maar omdat ze vonden dat ik zo enthousiast was en er zoveel tijd in had gestopt, zeiden ze dat ik nog in aanmerking kwam voor een van de twee figurantenrollen. Zo gezegd, zo gedaan."

En dus verschijnt Gommans alsnog op het witte doek. Al moeten we ons er niet te veel bij voorstellen: "Het is een hele beperkte rol, zonder tekst. Aan het begin kom ik een paar keer in beeld, als ik als Nederlandse krijgsgevangene eten opdien." De bewuste scène werd al in mei 2015 geschoten. "In een oud internaat in Valkenburg, waar vroeger de Hitler Jugend op school zat."

Op Hemelvaartsdag gaat de speelfilm dan eindelijk in première. "In december heb ik 'm al gezien, toen het voor 98 procent klaar was. Ondanks dat ik het script ken, werd ik er van begin tot eind door gegrepen. Het is een schrijnend, emotioneel verhaal over menselijk leed en vertwijfeling." De Nacht gaat over één specifieke nacht waarin een zestal mensen willekeurig ter dood veroordeeld worden, naar aanleiding van een sabotage-actie in Deventer door het Nederlands verzet. "Het is een trage film, maar er zit constant een bepaalde spanning in. Het is bijzonder hoe zo'n low-budgetproductie (geen enkele acteur kreeg betaald, red.) toch zo pakkend kan zijn."

Debutant Gommans heeft zich inmiddels ingeschreven bij een castingbureau, maar heeft geen echte acteerambitie. "Ik heb niet de illusie dat ik een Leonardo DiCaprio ben", besluit hij met een lach. "Anders had ik de hoofdrol wel gekregen."

De Nacht draait in Venlo, Panningen, Reuver, Roermond, Weert, Echt, Sittard, Maastricht, Heerlen, Amersfoort en Coevorden. In Venlo (CityCinema, Picardie 33) is Gommans morgenavond samen met twee crewleden aanwezig voor een meet and greet. De voorstelling begint om 20.30 uur.