Verbeterplan voor verkiezingen

VENRAY | De gemeente Venray werkt aan een verbeterplan voor het tellen van de stemmen bij verkiezingen. Bij de recente gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart bleek na een hertelling dat er nogal wat mis is gegaan. Dit had ook invloed op de samenstelling van de gemeenteraad.

De gemeenteraad nam onlangs unaniem een motie aan het stem- en telsysteem te vernieuwen. Vooruitlopend op het antwoord van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat de gemeente zelf het gehele stemproces onder de loep nemen. Medio juli is het verbeterplan klaar. Er wordt gekeken naar de bezetting van de stembureaus en de selectie van voorzitters, stembureauleden en tellers. De instructies en trainingen worden verbeterd. Ook worden er maatregelen genomen voor een betere methode van het stemmentellen en de presentatie van de uitslagen op de verkiezingsavond. Op 21 maart waren de laatste uitslagen pas ver na middernacht, om 2.30 uur, bekend. De organisatie van de verkiezingsavond is de laatste keren telkens een chaos geweest met foutieve uitslagen en een onjuiste samenstelling van de gemeenteraad. Bij de laatste verkiezingsavond ging in het begin al direct mis met het bekendmaken van de opkomst. Burgemeester Hans Gilissen meldde teleurgesteld dat de opkomst slechts 49,6 procent was. Al snel bleek dat dit niet klopte omdat bij verreweg de meeste stembureau de toeloop juist hoger was. Pas rond 3.00 uur werd de fout hersteld. De opkomst bleek 53,1 procent te zijn.

Alle medewerkers van de stembureaus hebben een brief ontvangen over het verbeterplan. Hierin wordt vermeld dat de maatregelen mogelijk gevolgen hebben voor de bezetting van de stembureaus.