De derde generatie Rosentaler oefent voor de opening van het Rosentaler Bierfest.
De derde generatie Rosentaler oefent voor de opening van het Rosentaler Bierfest. Foto: eigen foto

Rosentaler 50 jaar

Merselo | De band Rosentaler viert dit jaar haar 50-jarig jubileum. De vraag die centraal staat: loopt de derde generatie al warm om straks het stokje over te nemen? Tijdens het Rosentaler Bierfest van vrijdag 18 tot en met zondag 20 mei krijgt het publiek in ieder geval een voorproefje van die nieuwe generatie.

Door Henk Lammen

Blaaskapel Die Fidelen Rosentaler werd opgericht in 1968. Dat de band zou uitgroeien tot de huidige Rosentaler had in die beginjaren niemand durven verwachten. "Het waren een aantal jonge muzikanten die destijds de blaaskapel Die Fidelen Rosentaler oprichtten. Door hun enthousiasme en muzikaliteit waren ze al binnen enkele jaren bekend in de regio en ver daar buiten", aldus het huidige bandlid William Arts. In de beginjaren 90 nam de tweede generatie muzikanten, van wie sommige ook kinderen van de oprichters, geleidelijk het stokje over. In 2004 wijzigde deze generatie de muzikale koers en timmerde verder aan de nieuw ingeslagen weg. Arts: "We zijn toen verder uitgegroeid tot de huidige Rosentaler. Een band die niet meer weg te denken is van de podia van vele Oktoberfesten."

De dirndl of lederhose kan weer uit de kast. Vijftig jaar Rosentaler wordt dit jaar groots gevierd tijdens een Rosentaler Bierfest van vrijdag 18 tot en met zondag 20 mei. Vrijdag 18 mei wordt het feest afgetrapt door Trade Mark, een coverband met een gevarieerd repertoire van pop en rock waarbij ze de covers interpreteren en daarbij improviseren op eigen(wijze) manier. "Een regionale band die nauwelijks nog aankondiging nodig heeft. De band weet meteen in de eerste set het publiek te pakken en een gezellig feestje neer te zetten. Een spetterende opening van het bierfest."

Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum is een derde generatie (potentiële) Rosentaler bij elkaar gebracht. Muzikaliteit wordt met de paplepel ingegoten is een gevleugeld gezegde. Arts: "Maar het is het enthousiasme van de ouders wat hun kinderen nieuwsgierig maakt. Daarom is deze groep kinderen van de huidige leden van de Rosentaler bij elkaar gebracht. Kinderen die het enorm leuk vinden om muziek te maken. Sommige van hen zijn zelfs kleinkinderen van de oprichters. Die groep gaat de jubileumeditie van het Rosentaler Bierfest openen. En daar zijn we stiekem heel trots op", glundert William Arts.

"Op Facebook is al weken een campagne aan de gang, waarin te zien is hoe de jonge manager een aantal muzikanten bij elkaar brengt om het feest te openen. Er wordt hard gerepeteerd om met deze 'Junge Rosentaler' een waardige jubileumopening neer te zetten. Waarna wij als Rosentaler het overnemen en een stimmungsvolle show zullen neerzetten zoals het publiek van ons gewend is. Ter gelegenheid van dit 50-jarig jubileum hebben we de Wolayersee Echo uit Oostenrijk gecontracteerd om de mensen daadwerkelijk in Oostenrijkse sferen te brengen."

Zondagmiddag is er ouderwets frühshoppen voor de hele familie. De entree is gratis entree. Die dag wordt om 12.00 uur afgetrapt door de Maaskapel uit Wessem gevolgd door het Wolayersee Echo uit Oostenrijk. De finale van deze middag zal volksstümlich worden afgesloten door Kennèh, een band die ook folkmuziek maakt maar dan met een Nederlands tintje met covers van Pater Moeskroen, Jovink, Daniel Lohues, Normaal en Rowwen Heze. "Kortom, een muzikaal feest met één en al sfeer en gezelligheid!"

Programma Rosentaler Bierfest

Het programma van het Rosentalerbierfest in de feesttent aan Grootdorp in Merselo:

Vrijdag 18 mei band Trade Mark

Zaterdag 19 mei Rosentaler en het Wolayersee echo (uit Oostenrijk)

Zondag 20 mei frühshoppen (gratis entree) met de Maaskapelle, Wolayersee Echo en de band Kenneh.