De organisatie van de singelloop verwacht ook dit jaar drukte bij de start.
De organisatie van de singelloop verwacht ook dit jaar drukte bij de start. Foto: Meike Boonstra

"Het is weer begonnen"

Venray | Deze week is de voorinschrijving voor de vijfde editie van de Venrayse Singelloop van start gegaan. De lustrumeditie staat op zondag 7 oktober op de evenementenkalender van Venray. Voorzitter Brendan Rijsdijk blikt enkele maanden voor het startschot al trots vooruit: "We gaan er een groot feest van maken. Het is weer begonnen."

Door Henk Lammen

Vorig jaar renden en wandelden 1725 deelnemers door de Venrayse straten

De voorbereidingen voor de komende editie zijn sinds januari in volle gang. Een van de pijlers van de stichting Venrayse Singelloop is om zoveel mogelijk mensen te stimuleren gezond en verantwoord te bewegen. Het evenement wordt georganiseerd door een enthousiaste groep Venraynaren. Rijsdijk: "Toen we in 2013 de eerste editie achter de rug hadden, durfden we niet te dromen dat het evenement in vijf jaar tijd zo zou groeien. Het lustrumfeest is een mijlpaal, maar ook een moment om met trots terug te blikken op de afgelopen jaren. Het is bizar, maar vooral fantastisch, dat de singelloop nog steeds groeiende is. Al leggen we niet de nadruk op groei. Het moet voor de deelnemers en het publiek vooral een leuke, gezellige dag zijn met een sportieve inslag. Iedereen aan het bewegen krijgen, jong en oud. Daar is het ons om te doen. We merken dat we inmiddels een groot draagvlak in heel Noord-Limburg hebben. Dat stemt tot tevredenheid." In 2016 telde de Venrayse Singelloop 1450 deelnemers, in 2017 groeide dit aantal naar 1725. Rijsdijk hoopt dat de gestage groei zich doorzet. "De laatste jaren was er een groei van zo'n vijftien procent. Als die lijn zich doortrekt, mogen we tijdens deze lustrumeditie 2000 lopers en wandelaars verwelkomen. Dat zou een prachtig aantal zijn.

"Extra inzetten voor de X-loop"

Voor de organisatie is er geen tijd om achterover te leunen. Hoewel de singelloop op nagenoeg alle terreinen is gegroeid, blijft er altijd iets te wensen over. Met name de X-loop voor deelnemers met een beperking verdient volgens Rijsdijk nog meer aandacht. "We gaan nadrukkelijk de hort op om juist die loop onder de aandacht te brengen. We zijn daarvoor een samenwerking aangegaan met de organisatie van het festival Funpop, de banden met Iedereen kan sporten zijn aangehaald en verder promoten we het evenement bij organisaties die te maken hebben met deze doelgroep.

"Ook dit jaar wordt het goede doel ondersteund"

Het nieuwe bestuurslid Bianka Mulder gaat zich inzetten om de X-loop en de jeugdlopen nog meer op de kaart te zetten." Net als in voorgaande jaren kunnen de jeugdige deelnemers meedoen aan vier weken trainingseenheden bij atletiekvereniging ATV. "Daar worden ze naar de singelloop toe getraind, zodat ze hun energie ook goed verdelen over de afstanden 800 en 1600 meter." De Venrayse Singelloop gaat ook dit jaar het goede doel. Net als vorig jaar is dat de Stichting Leergeld Venray. Rijsdijk: "Vorig jaar konden we een mooie cheque overhandigen. Van dat geld zijn maar liefst 25 fietsen aan kinderen gegeven uit gezinnen die het financieel moeilijk hebben. Daar zijn we erg blij mee en trots op. Daar hebben alle deelnemers hun steuntje aan bijgedragen. Ook nu gaat weer een derde deel van het inschrijfgeld naar het goede doel." De lustrumeditie op zondag 7 oktober krijgt extra glans. "We gaan extra feestelijk uitpakken. Venray moet echt de singelloop gaan ademen. Met banieren, vlaggen, slingers en ballonnen en muziek in het centrum, maar ook langs het parcours. We moedigen iedereen aan om er samen met ons een groot feest van te maken. Dat bezoekers van Venray echt denken: hier is iets aan de hand." De inschrijving is dinsdag van start gegaan. Binnen enkele uren stond de teller al op 50. De eerste 500 inschrijvers kunnen voor vijf euro het speciaal ontworpen jubileumshirt kopen. Het shirt kost daarna 12,50 euro. "Het zou toch gaaf zijn als heel veel deelnemers met hetzelfde shirt deelnemen." De inschrijving is geopend op de website www.venraysesingelloop.nl. Deelnemers die voor 1 september inschrijven krijgen naast het startnummer ook hun naam vermeld. Op de website is alles te lezen over de singelloop.