Raad twee dagen op pad

VENRAY | De nieuwe gemeenteraad houdt op 1 en 2 juni een tweedaagse bijeenkomst in Eindhoven. Het is een onderdeel van een uitgebreid introductieprogramma. Het is de eerste keer dat de raad twee aaneengesloten dagen op pad gaat.

Op vrijdag 13 april werdde traditionele introductiedag gehouden. Met een kennismaking met de gemeentelijke organisatie en een busreis door Venray en de dorpen.

Op vrijdag 1 juni nemen de Venrayse raadsleden hun intrek in Hotel Art in Eindhoven. Het is een bijzonder 4-sterren hotel midden in het artistieke centrum van Eindhoven. Het hotel is gebouwd in de monumentale Philipsfabriek de Lichttoren uit 1909. Hier werden ruim een eeuw geleden de eerste lampen gemaakt en getest.

Het programma begint om 9.00 uur met het thema politieke integriteit. Het wordt verzorgd door adviesbureau Governance & Integrity Nederland. Naast raadsleden nemen ook de wethouders hieraan deel. Er wordt gesproken over valkuilen en kwetsbaarheden, zoals nevenfuncties en het verrichten van andere werkzaamheden. Ook komen enkele praktische casussen aan bod.

Na de lunch staat de middag in het teken van communicatie. Zowel binnen als buiten de raadzaal. Gesproken wordt over hoe een raadsdebat zowel efficiƫnt, inspirerend als boeiend kan zijn. Niet alleen voor raadsleden zelf maar ook voor toehoorders. Het draait erom de inbreng scherp en pakkend te verwoorden. Ook gesprekstechnieken en tips over het gebruik van sociale media komen aan bod. Het middagprogramma wordt begeleid door medewerkers van Loo Van Eck Communicatie.

Overigens kunnen niet alle raadsleden vrijdag al van de partij zijn. Een raadslid is op vakantie en vijf anderen moeten de vrijdag laten schieten vanwege hun werk.

Op zaterdag 2 juni zal de club wel vrijwel compleet zijn. Na het ontbijt om 8.00 uur start om 9.00 uur het ochtendprogramma. Nieuwe raadsleden vertellen over hun ervaringen van de eerste paar maanden. Er wordt besproken wat goed gaat, wat beter kan en waar raadsleden in de komende tijd behoefte aan hebben.

Vanaf 10.30 uur staat het overdrachtsdocument op de agenda. Voor het eerst maakte de vorige gemeenteraad een soort overdracht voor de nieuwe raad. De adviezen die hierin staan worden besproken. Tevens worden werkafspraken gemaakt en prioriteiten gesteld. In de afronding, net na het middaguur, gaat het erom wat is opgestoken van deze tweedaagse. Ieder raadslid benoemt twee dingen die hij of zij mee terugneemt naar Venray.