Doelman Stijn van Gassel in de winkel van de bakkerij.
Doelman Stijn van Gassel in de winkel van de bakkerij. Foto: Perry van de Leuvert

"Nog agressiever zijn"

Ysselsteyn | Hij zette alles in werking om profvoetbal te halen. Stijn van Gassel, bakkerszoon uit Ysselsteyn, maakte zijn droom waar en staat al ruim een seizoen onder de lat bij eerstedivisionist Helmond Sport. "Ondanks dat we voorlaatste zijn geworden mag ik tevreden zijn over de ontwikkelingen."

Door Sven Poels

Van Gassel (21) begon met voetballen bij dorpsvereniging SV Ysselsteyn. "In de D werd ik vaste keeper", vertelt hij. "Dat wilde ik altijd al doen, maar mijn vader Geert (ex-doelman van Ysselsteyn, momenteel keeperstrainer, red.) zei dat ik zo lang mogelijk veldspeler moest zijn. Zo zouden mijn voetballende kwaliteiten ook ontwikkeld worden." Het bleek een slimme zet. Al snel ontpopte Van Gassel zich als een talentvolle, meevoetballende 'nummer een'. "Als tweedejaars C ben ik naar SV Venray gegaan. Een grote stap, maar ik wilde alles in werking zetten om profvoetbal te halen." Een op dat moment nog wazige droom die twee jaar later vaste contouren kreeg. "In het tweede jaar van de B kon ik naar de jeugd van Helmond Sport, die toen nog samenwerkte met VVV. De ene keer moesten we in Venlo trainen, de andere keer in Helmond."

Van Gassel bleef zich ontwikkelen en mocht op een gegeven moment met het eerste elftal van Helmond Sport meetrainen. Ook daar bewees hij zich. "Twee jaar geleden ben ik als derde keeper begonnen en vorig jaar werd ik tweede keeper, achter Ferhat Kaya. Eind vorig seizoen raakte hij geblesseerd en ben ik erin gerold." Na het slot van de reguliere competitie mocht de jonge Ysselsteyner meteen flink aan de bak in de play-offs voor promotie naar de eredivisie. "We deden het goed en troffen Roda JC in de tweede ronde. Het scheelde niet veel of we hadden de finale gehaald. Een mooie ervaring als kleine jongen in de goal."

Dit jaar beleefde van Gassel zijn definitieve doorbraak: in alle 38 competitieduels was hij eerste keus. "Ondanks dat we voorlaatste zijn geworden mag ik tevreden zijn over de ontwikkelingen", stelt hij. "Aan het begin van het seizoen heb ik een driejarig contract getekend als ambassadeur voor Stanno (merk voor keepershandschoenen, red.) en twee maanden geleden werd mijn contract bij Helmond Sport verlengd tot 2021." Ook op sportief gebied hoopt hij de komende jaren stappen te zetten. "Met de nieuwe trainer (Rob Alflen, red.) willen we zo hoog mogelijk meedoen. Het linkerrijtje is wel de bedoeling, misschien wel weer de play-offs. Op persoonlijk vlak is het zaak om mezelf te blijven ontwikkelen en zo veel mogelijk minuten te maken."

Aangezien keepers – in tegenstelling tot vroegrijpe veldspelers – vaak pas rond hun dertigste tot volledige wasdom komen, heeft Van Gassel waarschijnlijk nog een veelbelovende toekomst voor de boeg. Zijn ultieme droom is een plek onder de lat in de eredivisie of een leuke ervaring in het buitenland. Om dat te bereiken zal hij hard moeten blijven knokken, zo weet hij. "Wat er beter kan? Ik laat me af en toe nog wat meesleuren door anderen. Ik moet stabiel blijven, lekker mezelf zijn. Voor de rest mag ik best nog wat agressiever zijn, ook bij hoge ballen mijn mannetje staan. Ze laten zien dat ik de baas ben."