Meldpunt voor bijensterfte

VENRAY | De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een meldpunt ingericht voor bijensterfte. Als er sprake is van een abnormale sterfte van bijen dan wordt er onderzoek gedaan.

In steeds meer gemeenten in Nederland zijn er initiatieven om de bijenpopulatie in stand te houden of uit te breiden. Ook in Venray zijn er al enkele 'bijenhotels' opgericht. Aan de andere kant moet sterft van bijenvolken worden voorkomen. Een van de grootste boosdoeners is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Hiervoor is de NVWA, als onderdeel van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het bevoegde orgaan. In landelijke milieuregelgeving worden eisen gesteld aan ondernemers. Maar er zijn verder geen specifieke regels voor het beschermen van bijen en het voorkomen van sterfte.


Vier personen uit auto gered

Venray | Een auto is in de nacht van vrijdag op zaterdag van de weg geraakt op de A73 ter hoogte van Oostrum. Het voertuig kwam op kop in de sloot terecht.

De auto lag grotendeels onder water en de politie ontving rond 0.00 uur de melding van de auto in de sloot. Ter plaatse troffen agenten het voertuig aan. In eerste instantie konden zij niet zien of er nog mensen in de auto zaten. Uiteindelijk hoorden zij de inzittenden tegen de auto kloppen. Het raam aan de achterzijde werd ingeslagen en toen bleek dat er nog vier personen in het voertuig zaten. Zij zijn één voor één uit het voertuig gehaald.

De inzittenden zijn door het ambulancepersoneel nagekeken op verwondingen, maar zij konden allemaal zelfstandig naar huis. De oorzaak van het eenzijdige ongeval heeft de politie niet bekendgemaakt.


Manifestatie voor gelijke rechten

Venray | Op het Schouwburgplein en in de Huiskamer van de Schouwburg in Venray wordt op zaterdag 19 mei een manifestatie gehouden waarbij aandacht wordt gevraagd voor het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking.

De middag wordt, met steun van de gemeente Venray, gehouden door het GehandicaptenPlatform Venray. In dit verdrag is afgesproken, dat mensen met een beperking moeten kunnen meedoen in de samenleving.

Hoewel in Venray veel zaken goed gaan, kan er toch nog het nodige worden verbeterd zodat iedereen mee kan doen in onze samenleving. De overheid, de gezondheidsorganisaties, het bedrijfsleven, de inwoners, diverse maatschappelijke organisaties en andere organisaties moeten ervoor zorgen dat dit mogelijk wordt. De manifestatie wordt om 13.00 uur geopend door burgemeester Hans Gillissen. Om 16.30 uur wordt het geheel afgesloten door wethouder Thielen.

De buurtsportcoach van Venray Beweegt is op zoek naar een vereniging die een bijdrage wil leveren door het geven van een sportdemonstratie. Er is een muzikaal optreden van Orkest Royaal. In de schouwburg worden demonstraties rolstoeldansen gegeven door dansgroep Roll for Fun uit Venray. De gemeente Venray houdt drie dialoogtafels waarbij de burgemeester en de wethouder gespreksleider zijn. Inwoners en genodigden gaan in gesprek over Venray voor iedereen. Op het Schouwburgplein wordt samen het zogenaamd Levenswegspel gespeeld. Jongeren en ouderen uit het publiek worden uitgenodigd om dit spel mee te spelen. Op het Schouwburgplein is een ervaringscircuit waar de bezoekers zelf kunnen ervaren wat het betekent om slechtziend of blind te zijn of gebruik te moeten maken van een rolstoel, rollator of een ander hulpmiddel. Bezoekers worden uitgenodigd om deel te nemen aan een quiz. Ook kan men een enquête in vullen over toegankelijkheid in Venray. Voor de jongste jeugd is er een springkussen.

Gemeenteraadsleden, leden van raadscommissies en ambtenaren moeten in de komende jaren bij hun beslissingen en adviezen rekening houden met de bepalingen van het VN verdrag. Voor hen en voor horecaondernemers, personeel en werkgevers van bedrijven is het een unieke gelegenheid kennis te nemen van hetgeen van hen in het kader van het VN verdrag verwacht wordt.

Leden van de Centrale van Ouderenverenigingen, KBO en AVOS, en andere belangstellenden kunnen zich tijdens hun bezoek laten informeren.


Odapark zoekt nieuwe gastheer

Venray | Match voor Vrijwilligers is op zoek naar een gastvrouw of gastheer voor het Odapark in Venray.

Omschrijving vacature: De gastvrouw- heer heeft tot taak de gasten waardig en vriendelijk te ontvangen, rond te leiden en de ontvangsten te registreren. Daarnaast beheert hij of zij de ontvangstruimte, verkoopt artikelen van de winkel en leent de audiotour uit. Ook verzorgt hij of zij de consumpties en rekent af met de bezoekers.

Wensen: goede kennis van de Nederlandse taal, stevige interesse in kunst en cultuur, zelfstandige werker en goede communicatieve vaardigheden.

Voor meer informatie over deze vacature: Match voor vrijwilligers, Dr. Poelsstraat 6, 5802 AX in Venray, telefoon (0478)516995, e-mail info@matchvoorvrijwilligers.nl. Zie ook www.matchvoorvrijwilligers.nl.


Oud papier wordt weer opgehaald

Venray | Zangers van St. Frans haalt op woensdag 9 mei vanaf 18.30 uur oud papier op in de wijken Landweert 1 en Landweert 2.

Verzoek is om het papier goed gebundeld en op tijd aan de straatkant gereed zetten. Dan wordt het oud papier meegenomen.