De Venrayse aanvaller Bram Vievermans neemt met een kopbal het doel van Deurne onder vuur.
De Venrayse aanvaller Bram Vievermans neemt met een kopbal het doel van Deurne onder vuur. Foto: Jolijn van Goch

Venray knokt naar derbyzege

Venray-Deurne 2-0 (1-0).

Doelpunten: 43. Dimitris Touratzidis 1-0; 88. Stijn Brinkman 2-0. Scheidsrechter: Loontjens (Breda). Toeschouwers: 300. Gele kaart: Danny Pelzer, Dimitris Touratzidis, Bram Vievermans (Venray) en Mark Kuijpers (Deurne).

SV Venray: Van Enckevort; Wismans, Willemse, Koenen en Jesse Peeters; Jarno Peeters (36. Egelmeers), Brinkman, Pelzer (71. Shala) en Litjens (87. Keijzers); Vievermans en Touratzidis.

Door Henk Willemssen

VENRAY | Ook de tweede wedstrijd onder het interim-duo Ivo van der Weerden en Gert-Jan Wismans werd gewonnen. De derby thuis tegen Deurne eindigde in een 2-0 overwinning in de eerste klasse D. Venray heeft door de winst wat meer lucht gekregen onder in de ranglijst. Maar ook de concurrentie zit niet stil. De rood-witten moeten in de laatste vier duels nog wel wat punten verzamelen om boven de rode streep te blijven.

Een week na de eclatante 4-1 zege op Geldrop had trainer Ivo van der Weerden graag zijn winnende elftal intact gelaten. Maar hij moest noodgedwongen twee wissels doorvoeren. Stef van Dijck was op vakantie terwijl Armend Shala kampte met een bovenbeenblessure. De technicus begon daarom op de bank. Danny Pelzer speelde nu als aanvallende middenvelder terwijl aanvoerder Joy Koenen, terug van een wedstrijd schorsing, achterin de positie van Van Dijck overnam.

Net als een week eerder startten de rood-witten onstuimig. Na anderhalve minuut leidde dit bijna tot de openingstreffer. Linksachter Jesse Peeters haalde de achterlijn en legde de bal terug op de rand van de zestien naar Danny Pelzer. Met een knappe reflex tikte Deurne-doelman Joost Bukkerms het ziedende schot van Pelzer over de lat. Daarna gaven beide teams elkaar weinig toe. Deurne was het meest gevaarlijk met uitvallen. De vrijgelaten Ruhendrey Martina kreeg een vrije kans maar hij schoot voorlangs. Even later miste Stefan van der Werf rakelings het Venrayse doel.

Jarno Peeters moest nog voor rust met een spierblessure naar de kant. Hij werd rechts op het middenveld prima vervangen door Rick Egelmeers. Vlak voor de pauze nam Venray de leiding. Dimitris Touratzidis speelde zich knap vrij tussen twee tegenstanders in. Op snelheid liep de Griekse spits de laatste verdediger van Deurne eruit en hij liet goalie Bukkems kansloos met een strak schot: 1-0. Dat was een mooie opsteker zo vlak voor rust.

Na de thee zette Deurne het offensief in. De solide Venrayse defensie overleefde de eerste stormlopen. Daarna konden de rood-witten op rechts uitbreken via Touratzidis maar de doelpoging van Pelzer smoorde. Venray moest alle zeilen bijzetten om Deurne van het doel af te houden. "Na rust kenden we een lastige fase. We kwamen door lange ballen onder flinke druk te staan. We verloren ook te vaak de tweede bal", zag Van der Weerden. Deurne bracht met Harm van der Steen nog een extra spits in. De Brabanders waren in het slotkwartier enkele keren dicht bij de gelijkmaker. Nadat eerst een kopgoal werd afgekeurd vanwege buitenspel zag Stefan van der Werf zijn lob vlak over de lat verdwijnen. In de 84e minuut kopte invaller Van der Steen gevaarlijk in maar met een uitstekende redding voorkwam sluitpost Dirk van Enckevort de 1-1. Venray kon in de slotfase nauwelijks nog iets uitrichten.

Op 25 meter van het doel kreeg de thuisploeg nog een vrije trap. Stijn Brinkman illustreerde zijn uitstekende traptechniek en joeg de bal hard en hoog binnen: 2-0. De ontlading was groot in de Venrayse kamp. De goed leidende arbiter Loontjens bestrafte Bram Vievermans en zijn opponent Mark Kuijpers met een gele prent na een opstootje. Het hoorde allemaal bij deze derby waarin Venray enigszins gelukkig aan het langste eind trok. "Het was een echte derby en Deurne is een stugge ploeg", zei Ivo van der Weerden. "De wedstrijdinstelling van de spelers is goed. Deze winst is een teamprestatie. We hebben het geluk ook afgedwongen. Alleen moeten we nog meer aan voetballen zien toe te komen."