Schouwburg krijgt raad van toezicht

VENRAY | De schouwburg kan overstappen op een nieuw bestuursmodel. Het college stemt in met de vorming van een raad van toezicht die het huidige bestuur gaat vervangen. Door de toestemming van B en W kan de statutenwijziging bij de notaris worden afgehandeld. De raad van toezicht komt uit drie tot vijf personen te bestaan.

Door Henk Willemssen

De vorming van een nieuw bestuursmodel is al langer een heet hangijzer. Het leidde eind 2016 zelfs tot een bestuurscrisis. Voorzitter Jos Vervoort en twee andere bestuursleden stapten abrupt op. Zij zagen de nieuwe bestuursvorm absoluut niet zitten. 'Onverantwoord en niet in het belang van de schouwburg', verklaarden ze. Van het oude bestuur bleef allen Marita Muller in functie. In januari 2017 werd het bestuur aangevuld met voorzitter Hay Freriks en Teun den Dekker. Het verwijt bij het vorige bestuur was dat het te uitvoerend bezig was en te dicht op de organisatie zat. Dat zou niet meer passen bij de vernieuwde schouwburg die ruim een jaar geleden werd heropend met onder meer een tweede theaterzaal.

De gemeente Venray is met ruim acht ton subsidie per jaar de grootste geldschieter van de schouwburg. Formeel moet het college instemmen met een statutenwijziging. De schouwburg meent dat met een raad- van- toezichtmodel een snelle en betere besluitvorming mogelijk is en dat de organisatie zo verder kan professionaliseren.

De gemeente zegt zich niet te willen mengen in de bedrijfsvoering of het gekozen besturingsmodel. Het college wil op afstand staan maar heeft in de rol van subsidieverlener wel een vinger in de pap bij het reilen en zeilen van de schouwburg. Er gaat immers veel publiek geld in om. De jaarlijkse subsidie voor culturele activiteiten moet doelmatig en rechtmatig worden besteed. Daarom is het reglement van de raad van toezicht opgenomen dat de gemeente instemming heeft bij de benoeming van een nieuw lid.

Leden van de raad van toezicht worden benoemd voor een periode van drie jaar. De taak is het houden van toezicht op het bestuur en 'op de algemene gang van zaken'. Tevens ziet de raad van toezicht erop toe dat de verstrekte subsidie wordt besteed aan culturele activiteiten van de stichting en niet voor de horeca die in een aparte BV is ondergebracht. Het bestuur bestaat uit één persoon, directeur Paul Franssen. Hij wordt benoemd en ontslagen door de raad van toezicht die ook de beloning en vergoedingsregeling vaststelt. Het college ziet een risico in het nieuwe bestuursmodel. 'Het biedt een grote mate van bestuurlijke vrijheid voor de directeur', menen B en W.