Afbeelding
Foto:

Biografie Piet Hermans (1945-2007)

Venray | Piet Hermans werd geboren op 7 april 1945 in Leunen, aan de Albionstraat 13, als zoon van Antonius Hermans en Wilhelmina Manders. Piet was het derde kind en groeide op in een gezin van zeven kinderen. In 1967 trouwde hij met Theodora van Treek. Ze gingen in de Schoolstraat wonen. Drie jaar later trok het gezin in de ouderlijke woning van Thea, aan de Smakterweg. Thea en Piet kregen een zoon en twee
dochters.

Na de lagere school ging Piet naar de Hamert in Wellerlooi en volgde daar de banketopleiding. Na deze opleiding werkte hij kort bij bakkerij Hoedemaekers aan de Langstraat. Omdat hij meer affiniteit had met banket ging hij bij banketbakkerij en lunchroom Verheugen
werken.

Na zijn diensttijd, waar hij in aanraking kwam met pottenbakken, ging Piet terug naar
Verheugen.

Pottenbakkerij was wel zijn passie. Hij besloot zich om te scholen.

Piet maakte de overstap naar Sint Anna om daar als creatief therapeut te werken. Na de fusie van St. Anna en St. Servaas werkte hij in het nieuw gebouwde atelier op het Servaasterrein.

Piet werd hoofd van deze afdeling. Hij werkte ook als docent keramiek op de Vrije Academie, het latere Kunstencentrum. De wisselwerking tussen het werken met cliënten en cursisten inspireerde de kunstenaar in
hem.

Piet was jarenlang lid van de Kunstkring Venray. Samen met Joop Wismans stond hij aan de wieg van het vernieuwde Odapark. Ook kon hij zijn creativiteit kwijt in de werkgroep Kruisen en Kapellen Venray

Naast zijn creatieve activiteiten was Piet een carnavalsvierder in hart en nieren. Hij was vanaf het begin lid van de eerste joekskapel van Venray, 'de Plaarzek'. In 1983 werd hij uitgeroepen tot prins van vastelaovesvereniging de Piëlhaas. Zijn carnavalsmotto was: 'Stel nie uut tot mèrge, doe vandaag mit!' Van 1986 tot 1990 trok hij als vorst de kar.

Piet was altijd omringd door mensen die hem steunden. Hij had altijd goede zin en vaak herkende men hem aan zijn typische uitbundige schaterlach.

In Venray staan vele door Piet vervaardigde kunstwerken. Menig cadeautje of onderscheiding is nog in Venrayse woonkamers te vinden. Hij gebruikte hiervoor zijn eigen kleur glazuur, dat hij 'oer uut de Pieël' noemde.

Piet was ook lid van de werkgroep Restauratie Toren Grote Kerk. Hij maakte een modeltorentje met haan en liet er 125 exemplaren in brons van gieten.

Deze werden verkocht om financiën bijeen te brengen. Venray ging hem aan zijn hart.
Voor zijn inzet heeft hij tal van onderscheidingen ontvangen. Piet was een warm mens. Het was fijn met hem te werken, te ontspannen en vooral te vieren.

Februari 2007 werd er bij hem een agressieve vorm van kanker geconstateerd. Goed twee weken later op 19 februari overleed hij op vastelaovesmaandag. De volgende dag zou zijn zoon Bram boerenbruidegom zijn bij de Venrayse boerenbruiloft.

Het programma werd aangepast en het was voor de meeste Piëlhazen een droef einde van de vastelaovend. Een jaar waarin de lach en de traan wel heel dicht bij elkaar lagen.

Deze biografie is een samenvatting. De volledige versie is op RooyNet te lezen. Die is te vinden via homepagina onder webexposities/biografieën.