Familie Laurensse, Patersstraat Venray.
Familie Laurensse, Patersstraat Venray. Oude foto

Familie Laurensse

Venray | Johannes Wilhelmus (Willem) Laurensse werd geboren aan de Langstraat in Venray op 28 september 1876 als zoon van veearts Martin Laurensse en Lamberdina Arts.

Op 27 mei 1910 trouwde Willem Laurensse in Venray met Anna Maria Hubertina Verriet. Zij werd eveneens aan de Langstraat in Venray geboren op 7 september 1882 als dochter van winkelier Mathijs Verriet en Petronella Coopmans.
Willem en Anna Laurensse-Verriet gingen aan de Langstraat wonen. Willem was toen boekbinder/boekdrukker. Later werd hij kassier en vervolgens directeur van de Nederlandse Landbouwbank N.V. Het gezin verhuisde naar Patersstraat 15. Ze kregen acht kinderen. Willem overleed op 28 januari 1945 in Maastricht en Anna op 29 januari 1938 in Venray.


Zittend op de grond v.l.n.r.: Piet; Harrie; Jacques. Verder zittend v.l.n.r.: Anna Laurensse-Verriet; haar broer, bisschop Petrus Verriet; Willem Laurensse; Poppie uit Curaçao die in Reuver als intern op de kweekschool zat en in haar vrije tijd vaak bij de familie Laurensse was; Mia. Staand v.l.n.r.: tante Ita uit Curaçao die een tante van Poppy was; Marie; Mathieu; Marthe; Lambert. Deze laatste was onder andere directeur van de Nederlandse Credietbank N.V. en in de periode 1953 tot 1979 president van Harmonie Euterpe. Lambert Laurensse maakte zich op velerlei andere manieren verdienstelijk voor de Venrayse gemeenschap.
Mgr. Verriet trad in in de orde der dominicanen. Zijn priesterwijding vond plaats op 13 augustus 1905. Hij werd op 13 november 1931 benoemd tot apostolisch vicaris van Curaçao en titulair bisschop van Eleutherna. Zijn bisschopswijding vond plaats op 6 januari 1932. Mgr. Verriet vervulde het ambt van vicaris tot zijn dood in 1948.

De foto is gemaakt in de achtertuin van de familie Laurensse aan de Patersstraat, kort na de bisschopswijding van Heeroom Piet in 1932.
Foto: Gemeentearchief collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray