Afbeelding
Foto:

Monumenten Wanssum moeten gekoesterd worden

Wanssum | Eeuwenlang steekt de torenspit van de dorpskerk uit boven de daken van Wanssum. In de twintigste eeuw domineert echter de industriële hoogbouw bij de haven.

De oorspronkelijk gotische Michaëlkerk (1) wordt al in 1242 vermeld. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt het Middeleeuwse schip vervangen. De definitieve genadeslag krijgt de gotische kerk in het laatste kwart van 1944. Eerst wordt de kerktoren opgeblazen en vervolgens het schip. Op 20 mei 1950 wordt de nieuwe kerk in gebruik genomen, ontworpen door architect J. Coumans (Nijmegen) en gebouwd door Jos Gerats & Zn (Blerick). De kerktoren volgde enkele jaren later. De Golgotha-schildering van de achterwand van het priesterkoor en de glas-in-loodramen zijn gemaakt door Bert Coppus uit Horst.

De Sint Lindertskapel aan de Leonardsweg (2) wordt al in de 17e eeuw vermeld. Ze brandt omstreeks 1900 af door blikseminslag. Pas in 1954 krijgt Wanssum een nieuwe Sint Leonarduskapel op een initiatief van Jan Gielen en Harry Jenniskens. Ze wordt door de buurt gemetseld. Tot in de jaren 90 wordt rond St. Lindert, 6 november, daar een H. Mis opgedragen. Na de kermiskoffietafel voor de celebrant en zijn misdienaren is er een kleine kermis. Het Michaëlkapelletje aan de Meerloseweg (3) stamt uit 1715. Dit wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Na provisorisch herstel moet het in 1955 wijken voor de nieuwe weg naar Meerlo. Het wordt aan de overkant van de weg herbouwd. Tot in het midden van de jaren zestig van de 20e eeuw is er een processie op 29 september, St. Michaëlsdag. Vanuit de parochiekerk trekt de stoet gelovigen naar het kapelletje. Na de gebeden en liederen bij het kapelletje begint de kermis. Deze traditie sneuvelt in de tijd van toenemende automobiliteit en ontkerkelijking. De kermis blijft echter bestaan..

Wanssum telt maar één kruis, het hagelkruis aan de Geijsterseweg. Dit stamt vermoedelijk uit het begin van de 20e eeuw. Het is in 1954 enkele meters verplaats. Het stond oorspronkelijk ter hoogte van de westgevel van Den Schellaert, het voormalige gemeentehuis van Wanssum.

Op de hoek Achterstraat-Brugstraat heeft een herinneringskruis gestaan, opgericht vanwege de behouden terugkeer van vader Janssen na de Tweede Wereldoorlog. Dit is waarschijnlijk in de jaren zeventig verdwenen.

Wanssum kent ook een drietal gevelmonumentjes. Bij bakkerij Verdeuzeldonk vinden we een Nicolaasbeeld en op de Sint Leonardsweg twee Mariategeltjes, bij nummer 12, hoog in de gevel een tableau van Maria met gekruiste armen, zonder kindje Jezus en bij nummer 14, het voormalig gemeentelijk armenhuisje, een tegel van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand. Van beide tableaus is onbekend wanneer het initiatief ervoor is genomen. Foto 3 Arnold Jacobs. tekst: Rob van der Heijden. Bronnen: Kruisen en Kapellen Meerlo-Wanssum. SVM: Vliezenweg 1 in Venray, venraymonumentaal@live.nl.