Afbeelding
Foto: Simone Swinkels.

Gepakt door 'motorsportvirus'

­­­­Wanssum | De een is bestuurslid, de ander communicatie-, PR- en marketingmanager. Koen Pijpers en Jill Deenen, beiden afkomstig uit Wanssum, vervullen ieder hun eigen rol bij Motorsport Organisatie Nederland (MON) in Cuijk. "Van het een kwam het ander."

Door Sven Poels

De onlangs naar Venray verhuisde Pijpers (26) is lid van het dagelijks bestuur, vice-voorzitter in het hoofdbestuur en bovendien verantwoordelijk voor onder meer veiligheid en wet- en regelgeving. "Ik ben er ingerold", zegt hij enthousiast. "In 2009 kwam ik bij de sportcommissie. Jan Cox uit Wanssum, die door mijn oom betrokken raakte in de motorsport, was destijds vice-voorzitter en vroeg of ik erbij wilde komen. Van het een kwam toen het ander. Na anderhalf jaar werd ik voorzitter van de commissie – wat ik nu nog steeds ben – en toen er behoefte was aan vers bloed en iemand die zijn mond niet kan houden ben ik in het bestuur terechtgekomen. Zodoende rolde ik weer door naar de functie van vice-voorzitter."

Zo gaat dat in het leven – via-via raak je ergens in verzeild en pas achteraf komt er een 'logische' lijn in. Voor de in Wanssum woonachtige Deenen (25), zus van motorcrosser Jules Deenen, is dat niet anders. "In 2013 ben ik door Koen bij de PR-commissie van MON gevraagd. Ik studeerde toen nog Communicatiewetenschap aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, maar wilde wel hier en daar al wat ervaring opdoen." Ze nam de uitdaging aan en stoomde in december vorig jaar door naar de bezoldigde functie van communicatie-, PR- en marketingmanager. "Een goede startfunctie", aldus de vrolijke young professional. "32 uur per week, van maandag tot en met donderdag, werk ik op het kantoor in Cuijk. Een breed werkveld in een kleine organisatie, die voor 90 procent uit vrijwilligers bestaat."

Een van de naar schatting tachtig tot honderd vrijwilligers is Pijpers, die zelf ook al jaren rondjes rijdt op het circuit. "Voor een deel is het gewoon een hobby", verklaart hij. "Ik ben opgegroeid in een familie met een vader en drie ooms die alle vier het motorsportvirus in zich hadden. Zoiets laat je niet los en dat zal nog jaren zo blijven." Om de kost te verdienen werkt Pijpers als kwaliteitsingenieur bij een bedrijf dat vrachtwagenonderdelen maakt. "Dat houdt in dat ik mijn werkzaamheden voor MON in de avonduren doe. En in de weekenden probeer ik bij zo veel mogelijk wedstrijden aanwezig te zijn."

Voor de toekomst ziet de vice-voorzitter een uitdaging. "Gezien de toegenomen complexiteiten van verzekeringen, regels en vergunningen is het belangrijk dat we de omslag maken naar een professionele organisatie. Vooral het bestuur, dat nu alleen nog maar bestaat uit vrijwilligers, moet hierin stappen zetten." Voor hem persoonlijk heeft hij niet echt een 'carrièreplanning': "Ik doe het omdat ik het leuk en belangrijk vind."

Deenen kan zich op haar beurt voorstellen dat ze over pakweg vijf jaar ergens anders zit. "Na mijn studie Communicatiewetenschap heb ik nog een master Opleidings- en Onderwijswetenschappen gedaan op de Universiteit Antwerpen. Misschien maak ik dan wel een combi tussen onderwijs en communicatie." En de praktijk van de motorsport? "Nou, ik heb ooit een keer meegedaan en toen sprong er in de eerste ronde meteen al iemand op mij, met een gebroken sleutelbeen als gevolg." Lachend: "Ik blijf dus liever aan de kant staan."

Foto: Simone Swinkels.