Nominatie Horst aan de Maas

Horst aan de Maas | Samen met Cornellà de Llobregat (Spanje), Gabrovo (Bulgarije), Joensuu (Finland) en Mechelen (België) is Horst aan de Maas kanshebber voor de European Green Leaf Award 2019. De award wordt jaarlijks uitgereikt aan steden of gemeenten voor hun inzet en prestaties op het gebied van duurzame stedelijke ontwikkeling.

Meer dan twee derde van alle Europeanen leeft in stedelijk of dichtbevolkt gebied en dat wordt naar verwachting alleen maar meer. Voor veel gemeenten en steden is het daardoor een grote uitdaging om ervoor te zorgen dat de leefbaarheid en woonkwaliteit, ondanks die verstedelijking, goed blijft.

De European Green Leaf Award wordt uitgereikt aan steden en gemeenten die inspanningen verrichten samen met én door inwoners voor deze ontwikkeling, bewustwording bij inwoners creëren en een voorbeeldrol vervullen voor andere, vergelijkbare steden en gemeenten.

Na een eerste beoordelingsronde is Horst aan de Maas één van de vijf kandidaten die kans maken op de titel.

Horst aan de Maas is onder andere genomineerd vanwege de vele burgerinitiatieven op het gebied van duurzaamheid binnen de gemeente, de ambitie om in 2025 de Gezondste Regio te worden en het feit dat Horst aan de Maas drie jaar achter elkaar de Recycle Award heeft gewonnen.

Wethouder Birgit op de Laak is blij met de waardering: "Wij vinden het van waarde dat inwoners in onze gemeente de ruimte krijgen en nemen om samen te werken aan de groenste en gezondste dorpen!" De vijf finalisten bereiden zich de komende weken voor op de presentatie voor een internationale jury. Daarin moeten ze laten zien op welke manier ze zich bezig houden met duurzame stedelijke ontwikkeling, hoe ze zich inzetten als voorbeeld voor andere steden en hoe ze inwoners betrekken bij deze projecten.

Op 21 juni wordt bekend wie de winnaar is. Tegelijkertijd vindt de bekendmaking van de winnaar van de European Green Capital 2019 plaats. Daar strijden Gent (België), Lahti (Finland) en Lissabon om de titel.

De prijsuitreiking vindt dit jaar plaats in Nijmegen; de European Green Capital van 2018.


Foodtruckfestival in hartje Venray

Venray | Rrrollend Foodtruckfestivals tovert van vrijdag 1 tot en met zondag 3 juni het Schouwburgplein in Venray om tot een waar foodtruckparadijs tijdens Rrrollend.

Kom genieten van de foodtrucks met food en drinks. Swing mee met jazzbandjes of waag een dansje bij de lounge dj. De kinderen kunnen genieten van het entertainment, knutselen, genieten van het kindertheater of zich laten schminken.

Rrrollend is een gratis foodfestival voor iedereen die van gezelligheid, een hapje, drankje en vermaak houdt. Dit jaar rollen ze opnieuw Venray binnen. Het festival staat bekend om het knusse karakter, voornamelijk omdat de meeste edities op pleinen middenin de steden plaatsvinden. Naast verrassende gerechten, worden bezoekers vermaakt door lokaal muzikaal talent, een lounge dj en entertainment voor de kinderen. Rrrollend begon in 2014 met drie evenementen. In 2015 groeide dit naar veertien en in 2016/2017 werden er 24 Rrrollend-festivals georganiseerd door heel Nederland. Daarmee is Rrrollend de grootste organisator van foodtruckfestivals.

In 2018 rolt het festival van mei tot september weer door heel Nederland. Wegens het succes van 2017 rolt het festival dit jaar opnieuw Venray in. Nu echter in samenwerking met het Meerdaags Wandelevenement Venray. Door in te schrijven voor een wandeltocht draagt een ieder bij aan het goede doel ALS.

Ook Rrrollend zet zich in voor ALS. Rrrollend doneert voor ieder ingeleverd glas een bijdrage aan ALS. Er wordt met de pinpas betaald, het festival is volledig cashless.


Ingezonden

Toppers in Rooj

Venray | Zaterdag was het dan eindelijk zover: de Toppers in Rooj. Helemaal in mijn uppie ben ik naar de evenementenhal getogen, en eerlijk gezegd, eigenlijk had ik er niet zoveel zin in. Maar toch maar mijn rode jurk aan gedaan, en gaan met die banaan. De kaartenverkoop zou wat tegen zijn gevallen, had ik gehoord, ik verwachtte er dan ook eigenlijk gezegd niet zoveel van. Maar wat had ik het mis... Het was in een woord geweldig. En tegen al die mensen uit Rooj, die niet zijn geweest, kan ik alleen maar zeggen: jullie weten niet wat je hebt gemist! Een geweldige show. Wat een spektakel. Genoeg te zien, mooie kostuums die inderdaad over de top waren, net als de artiesten. De regie en organisatie krijgen van mij dan ook een dikke 10. Net als de Toppers zelf, die jongens weten hoe ze een publiek kunnen vermaken. Hun stemmen zijn geweldig, maar ook weten zij hoe ze contact maken met het publiek. Het hele arrangement was supertop! Ger Janssen was weer echt te gek, de zangeres wat een stem zeg, maar vooral de stoot muziek van MMSK onder leiding van Joop Derks, briljant. Hier was zorg en aandacht aan besteed. Het enthousiasme en kwaliteit spatte ervan af. Ook de mensen van het geluid wil ik hierbij bedanken, echt supergoed. Ik zat op de tribune. Nou van zitten was geen sprake. Ik heb genoten. We hebben met de hele rij alleen maar staan te swingen, springen, en meegezongen met alle nummers. Voor de Toppers hoef ik niet meer naar Amsterdam, want de echte toppers hebben we zelf! Dit spektakel moeten we in ere zien te houden. Het zou fantastisch zijn als dit een terugkerend evenement wordt in het dorp zelf. Een soort zomercarnaval, dat moet toch kunnen? Kortom MMSK, ik heb zelden zo genoten, en dat helemaal in mijn uppie, tussen al die andere dorpsgenoten. Ik heb me geen moment gehad om mij te realiseren dat ik 'alleen' was. Heel hartelijk dank! Volgend jaar weer?

Lon Berden, Venray