Afbeelding
Foto:

Zorgen om verkeersveiligheid

Venray | Zo'n twaalf bezorgde buurtbewoners, twee vertegenwoordigers van de gemeente Venray en enkele leden van de SP kwamen dinsdagavond samen op de Oostsingel. Onderwerp van gesprek was de veiligheid op de rotondes op de Oost- en de Zuidsingel. Door de diverse bouwwerkzaamheden is de verkeerssituatie gewijzigd.

Onder meer de rotonde bij basisschool De Hommel werd besproken. Sinds het afsluiten van één zijde van het fietspad op de Oost- en de Zuidsingel zou dit een gevaarlijke rotonde zijn geworden. Voornamelijk voor fietsers is het zeker niet veiliger geworden. Fietsers moeten tegen het verkeer in de rotonde rond. Even verderop bij de 'Brukskerotonde' moeten de fietsers weer met de klok mee, maar door de sloop van de flats moeten ze de rotonde driekwart rond om vervolgens weer tegen het verkeer in de fietsen. Bij de rotonde voor het Raayland college is de verkeerssituatie weer normaal, maar sommige fietsers kiezen er dan alsnog voor om de rotonde tegen de klok in te nemen.

"De gemeente erkende direct dat de verkeerssituatie niet ideaal was", vertelt Joep Gielens van de SP. "Er wordt nu gewerkt aan een oplossing. Iedereen was van mening dat de situatie moet veranderen. Het zijn tijdelijke maatregelen, maar de bouwwerkzaamheden duren twee jaar dus het moet wel goed zijn." Venray heeft in ieder geval toegezegd dat er maatregelen genomen gaan worden. Gielens verwacht dat de eerste stappen de komende week al zichtbaar worden. Zo worden de fietspaden duidelijker gescheiden, worden automobilisten met markering op de weg voor de haaientanden gewezen op de gewijzigde situatie, wordt de bebording bekeken en desnoods aangepast en ook de fietsroute wordt kritisch door de gemeente bekeken. "Er wordt onderzocht of de fietsroute gewijzigd moet worden en of er nog iets beter kan. Ook komen er mogelijk snelheidsremmende maatregelen voor automobilisten. Of dat nodig is wordt onderzocht. De gemeente koppelt de uitkomsten van de onderzoeken naar mij terug."

Gielens besloot deze bijeenkomst spontaan te organiseren. Op Facebook merkte hij dat er onvrede was over de verkeerssituatie. Er zouden tientallen bijna-ongelukken zijn geweest en twee keer zou er een fietser gewond zijn geraakt. "Het was een hele vruchtbare en prettige bijeenkomst. De sfeer was goed. Iedereen ging het gesprek rustig met elkaar aan."

Venray Lokaal heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de verkeerssituatie. De partij vraagt daarin ook of de gemeente maatregelen kan nemen om de veiligheid te vergroten. Het college van B en W heeft de vragen van de tweede partij van Venray nog niet beantwoord.