'Rug recht, ook als het lastig wordt'

VENRAY | 'Samen de rug recht houden' en 'elkaar steunen als het pijn doet'. Het zijn twee uitspraken die vaak terugkomen in de verslagen van de informatieronde. Blijkbaar staat eensgezindheid hoog in het vaandel bij de nieuwe coalitie.

Over grote of beladen onderwerpen (asielzoekerscentrum, Polenhotel) heerste in de vorige periode vaak verdeeldheid binnen de coalitie. Uit gespreksverslagen van de informatieronde blijkt dat veel waarde wordt gehecht aan heldere afspraken in het coalitieakkoord. Juist over gevoelige onderwerpen die veel weerstand oproepen, zoals huisvesting van arbeidsmigranten, intensieve veehouderij en maatregelen over duurzaamheid en energie (windmolens, zonneweides). Naast het vastleggen van die heldere afspraken moeten CDA, D66 en Venray Lokaal één front vormen als het erom spant. Emoties en verzet kunnen hoog oplopen. Juist in die benarde situaties mogen de drie partijen elkaar niet laten vallen. Ook al wijken de opvattingen af.

Venray Lokaal vindt dat er de komende jaren 'echt stappen gezet moeten worden' op het gebied van duurzaamheid en energie. De partij wil daarom concrete maatregelen afspreken in het coalitieakkoord. Het CDA is altijd tegen de komst van windmolens geweest. Er zal een compromis bereikt moeten worden. Het elkaar houden aan de afspraken, ook als de tegenwind flink de kop opsteekt, is een vereiste.

Bij huisvesting van arbeidsmigranten kiest Venray Lokaal voor kleinschalig en spreiding. Het CDA sluit niets uit, ook niet grootschalige woonvormen op een industrieterrein. Ook bij dit onderwerp geldt: harde afspraken en de rug recht als het lastig wordt en de weerstand groot is.