Spanningen in formatie

VENRAY | Binnen twee weken hopen CDA, D66 en Venray Lokaal eruit te zijn. Rond Hemelvaartsdag (10 mei) moet er een coalitieakkoord voor de komende vier jaar op tafel liggen. De tegenpolen CDA en Venray Lokaal zullen water bij de wijn moeten doen. Juist op belangrijke thema's voor de komende jaren lopen de opvattingen en ideeën nogal uiteen.

Door Henk Willemssen

Begint dit jaar stelde de gemeenteraad de visie veehouderij vast. Alleen de SP verwierp de visie. inVENtief en PP2 – de twee voorlopers van Venray Lokaal - stemden weliswaar in, maar ze gaven in een stemverklaring aan op onderdelen tegen te zijn. Samen met PvdA en SP dienden ze een motie in om een rem te zetten op de uitdijende veestapel, omdat alleen minder kippen, varkens en rundvee een halt zou kunnen toeroepen aan de alsmaar toenemende overlast van de intensieve veehouderij. Het voorstel werd met negen voor en zeventien tegen verworpen.

Het CDA meent juist dat grotere bedrijven op goede locaties het beste kunnen investeren in technische maatregelen en innovatie om zo de emissies en overlast voor de omgeving te beperken. D66 stelt als voorwaarde dat de lucht schoner wordt en dat bedrijven meer in balans komen met de omgeving. Het verkiezingsprogramma van Venray Lokaal liegt er niet om. In de voorbije informatiefase vroeg de CDA-delegatie al om tekst en uitleg. Venray Lokaal spreekt van een 'dolgedraaid en onhoudbaar systeem', waarvan niet alleen de omwonenden maar ook de dieren en de veehouders zelf het slachtoffer zijn. 'Te vaak wegen economische belangen zwaarder dan de gezondheid van mensen', vindt Venray Lokaal. 'Ongebreidelde groei wordt toegestaan zonder eerst de gevolgen in kaart te brengen. Men speelt met uw gezondheid', waarschuwt de lokale partij. Venray Lokaal ziet niets in meer luchtwassers, omdat daarmee de grens van het aantal dieren weer kan worden opgerekt. Tijdens het raadsdebat van eind januari meldden zich enkele verontruste insprekers. Het verzet van dorpsbewoners is de laatste jaren hand over hand toegenomen en raakt ook steeds beter georganiseerd. Burgers eisen van de lokale overheid een gezond en schoon woon- en leefklimaat. "Het debat komt echt op gang. Mensen zijn geen roepende meer in de woestijn", zei Carla Brugman toen als fractieleider van PP2.

In het verslag van de informatieronde staat dat CDA en Venray Lokaal 'constateren dat er nog stevig doorgesproken moet worden.'