Afbeelding
Foto:

Aftrap bijenproject

Castenray | De Castenrayse dorpsraad had zondag, de landelijke zaaidag voor bijen en vlinders, gekozen voor de officiële start van het bijenproject.

Op de landelijke zaaidag worden gemeenten, agrariërs, scholen en verder iedereen die een stuk grond bezit, opgeroepen om bloemstroken aan te leggen. Deze dag werd dit jaar voor de vierde keer gehouden en ook in Castenray in praktijk gebracht. Op de hoek Horsterweg/Castenrayseweg hadden leden van de dorpsraad in samenwerking met de plaatselijke imkerij Cox het begin van een bijenoase aangelegd. En deze locatie vormt de start van een nog aan te leggen bijenwandelroute.

Ceremoniemeester Jan Strijbos heette de aanwezigen, onder wie burgemeester Hans Gilissen, wethouder Martijn van der Putten en gemeenteambtenaar Jan Erik Kikkert, welkom en gaf in zijn inleiding het doel van deze bijeenkomst weer: de officiële start van de inrichting van de bijenoase en het begin van de aanleg van een bijenwandelroute. Hij las een brief van verhindering voor van Ron Janssen namens de Plattelandscoöperatie. Deze coöperatie was met Vereniging Innovatief Platteland de aanjager van het bijenproject. Plattelandscoöperatie zag de bijenoase in Castenray als een mooie mijlpaal, maar ook als het begin van iets bijzonder nuttigs voor bijen en vlinders. Men hoopte dat het idee van inzaai, de aanplant van fruitbomen en gemengde hagen door velen zou worden opgepakt. Dorpsraadvoorzitter Bert Arts gaf aan dat de dorpsraad graag de handschoen had opgenomen om in samenwerking met de gemeente Venray een concrete bijdrage te leveren aan een biodiversiteit voor de vele soorten bijen en vlinders. Vervolgens gaf Strijbos een toelichting over de aan te leggen wandelroute. Deze wordt ongeveer zes kilometer lang en her en der langs de route zullen stroken grasberm omgezet worden in voor nectar- en stuifmeelminnende insecten geschikte biotoopjes. De route is al op een plattegrond uitgetekend en in overleg met de gemeente zal binnenkort bekeken worden of de plekjes onder andere met het oog op verkeersveiligheid ook geschikt zijn. Langs de route worden enkele functionele kunstwerkjes geplaatst. Daarvoor overlegden de dorpsraadleden John Albers en Ties Dinghs en heemkundevoorzitter Jan Strijbos met de Kunstwerkplaats Venray op het Sint-Annaterrein. Beeldend kunstenaar Twan van Rens is meteen daarna begonnen met het uitwerken van een eerste idee. Na de toelichting was het de beurt aan de burgemeester en wethouder om de officiële openingshandeling te verrichten. Deze bestond uit het planten van twee bloeiende kersenboompjes. Zowel de burgemeester en de wethouder, als bijenambtenaar Jan Erik Kikkert kregen een pot Castenrayse honing aangeboden van imkerij Cox. Vervolgens kreeg iedereen de gelegenheid om samen met de burgemeester Gilissen en wethouder Van der Putten in de bijenoase de strook met nog kale grond in te zaaien met bloemenzaad.

Op de foto: burgemeester Hans Gilissen aan het woord, geflankeerd door Jan Strijbos (links) en Martijn van der Putten (rechts).