Afbeelding
Foto:

Brand in chalet:
"Echt een drama"

Overloon | Het was hun plek om te ontsnappen uit de drukte van Amstelveen, ze genoten er van de rust en de natuur en de plek betekende veel voor de familie. Afgelopen zaterdag brandde hun vakantiehuisje aan de Merseloseweg in het bos in Overloon tot de grond toe af. "Het is een drama. We zijn er allemaal kapot van", vertelt Frederike Sandbergen.

De ouders van Sandbergen kochten het vakantiehuisje in 1996. Sindsdien bracht de familie veel tijd door in de Overloonse bossen. "Deze plek is zo bijzonder. Ik kwam zó graag in Overloon. Mijn ouders zijn op leeftijd dus ze komen er niet vaak meer, maar we zouden afgelopen zondag mijn vijftigste verjaardag in het huisje vieren. Dat liep dus uit op een drama. We hebben ook veel tijd met onze kinderen doorgebracht in Overloon. Alles was zo gemoedelijk altijd."

Het houten vakantiehuisje van de familie Sandbergen brandde tot de grond toe af. Sandbergen reisde zondag alsnog af naar Brabant om de schade op te nemen. "Het was zo dubbel. We hebben naast de smeulende en rokende resten zitten picknicken. Het was echt heel moeilijk om naar Overloon te gaan. Voor ons voelde het altijd als thuiskomen. Nu ging ik samen met mijn zus en zwager die kant op, het gevoel was deze keer totaal anders."

De brand in het vakantiehuisje werd rond 12.30 uur gemeld bij de hulpdiensten. Omdat er weinig water in de buurt was, het lastig was om bij de locatie te komen en de brand woedde in een bosrijke omgeving, rukte de brandweer met groot materieel uit. Na enig zoekwerk bleek het te gaan om een uitslaande brand in een vakantiewoning. De brandweer kon niet voorkomen dat het houten pand volledig in de as werd gelegd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Sandbergen durft over de mogelijke oorzaak niks te zeggen. "Ze doen nu volop onderzoek naar de oorzaak van de brand. Ik weet wel dat we voordat we vertrekken altijd de elektriciteit afsloten. Dus je zou zeggen dat het geen kortsluiting kan zijn. We wachten het onderzoek in spanning af. De brand doet ons ontzettend veel pijn. Mijn ouders (81 en 87 jaar) gaan er goed mee om, maar het is natuurlijk een drama. Ik heb er zelfs over nagedacht om in Overloon te gaan wonen. Het is een prachtig gebied."

Het vakantiehuis is voor de ouders van Sandbergen van onschatbare waarde. Het stel heeft zelfs ooit hun hond er begraven. "Hun hond Kayla overleed onderweg vanuit Noord-Italië aan een epileptische aanval. Ze zijn toen teruggereden met het dier naar Overloon om haar daar te begraven. Het geeft nog maar eens aan hoe bijzonder deze plek voor mijn ouders ook was."

Hun houten huisje zal nooit meer gebouwd worden op de plek aan de Merseloseweg in Overloon. De herinneringen zullen altijd blijven, maar het volledig houten vakantiehuisje zal niet meer herbouwd worden.

Foto: Albert Hendriks.