Vijf jaar Eetpunt Leunen

Leunen | Het gaat niet alleen om lekker eten, maar vooral om lekker samen te eten. Eetpunt Leunen bestaat vijf jaar. Woensdag kregen de ongeveer 36 gasten die maandelijks naar de Baank komen, een heuse feestmaaltijd voorgeschoteld. "En rijstepap met pruimen als toetje", zegt Henny Thijssen, een van de kartrekkers van Eetpunt Leunen.

Door Christ van den Munckhof

Samen met Lenie Direks is ze op dinsdag al bezig met de rijstepap. "Als we dat woensdagmorgen doen, is die om 12.00 uur niet koud genoeg", legt Lenie uit. Eetpunt Leunen is een initiatief vanuit de KBO. "In Oostrum en Merselo waren al dergelijke initiatieven. We zijn toen gaan kijken en hebben Eetpunt in Leunen opgezet. Met vijftien vrijwilligers zorgen we elke maand voor lekker eten en sociaal samenzijn voor ouderen en alleenstaanden in Leunen." Vanaf het begin is Eetpunt een succes. "Zag je eerst nog dat groepjes mensen elkaar opzochten, nu zit iedereen verspreid. Laatst liet iemand nog weten dat een ander op haar plek zou zitten. Bij Eetpunt hebben we geen vaste plaatsen. Dat maakt het sociaal", aldus Henny. Eetpunt voorziet in een behoefte. "Ouderen en alleenstaanden krijgen zo de gelegenheid om anderen te ontmoeten. Het gaat niet alleen om het eten. Mensen hebben de behoefte om gezellig samen te zijn. Dat geldt overigens ook voor de vrijwilligers die maandelijks in touw zijn. Ook zij vinden het geweldig om zo bezig te zijn", vervolgt Lenie. Terwijl de rijstepap pruttelt, vertelt Henny verder. "Maandelijks stellen we het menu samen", vervolgt Henny. "En doen dan de inkopen, bijna altijd bij lokale ondernemers, die ons ook nog voor een deel sponsoren." Het team gaat dan op woensdagmorgen rond 9.30 uur aan de slag. "Onze gasten kijken iedere maand uit naar wat ze uitgeserveerd krijgen. Sommigen komen al om half twaalf binnen. Klokslag 12.00 uur wordt de soep uitgeserveerd." Om het samenzijn van de gasten ruimte te geven wordt altijd extra tijd genomen tussen de gangen door. "Want als het toetje is verorberd, wil bijna iedereen naar huis."

Theo Willemssen, net negentig jaar geworden, kan dat beamen. Hij is een van de vaste gasten."Elke maand kijk ik er naar uit. Het is een hele gezellige groep. En die vrijwilligers die dat belangeloos doen, dat is toch prachtig? En het eten is nog lekker ook!" Het kookteam probeert elke maand een ander diner voor te schotelen. "Dat houden we ook bij. Slechts een enkele keer zal de soep of het hoofdgerecht hetzelfde zijn. Maar dan toch met een andere smaak. Zo staat met Kerst steevast "zondagse soep" op tafel", aldus Lenie. "Vaak kijken we ook naar gerechten uit grootmoeders tijd maar we maken ook nieuwe moderne gerechten. Als het maar goed gegaard is en niet te scherp" Ondertussen roert Henny nog een keer door de rijstepap en gaat deze de koelkast in. "Morgenvroeg maken we dan samen de maaltijd klaar. We serveren bewust per persoon uit, dus geen grote schalen op tafel. Dat geeft de maaltijd net dat beetje extra dan wanneer iedereen zelf opschept. Ook dat maakt de maandelijkse bijeenkomst van Eetpunt Leunen zo speciaal."

En wat stond er verder op het menu? Na een amuse van rolletjes ham met asperges, volgde de aspergesoep. Het hoofdgerecht bestond uit contrefilet met bloemkool, haricoverts in spek, aardappelen, sla en appelmoes. Na deze feestmaaltijd keerden de Leunse gasten tevreden huiswaarts.