Rianne Smits (midden) straalt na het winnen van de Beauty Award.
Rianne Smits (midden) straalt na het winnen van de Beauty Award. Foto: Rokki Fotografie

"Ik was overdonderd"

Nieuwegein | Rianne Smits, schoonheidsspecialiste en eigenaresse van schoonheidsinstituut Beauté de Prestige in Horst, mag zich sinds afgelopen zondag de beste schoonheidsspecialiste van Zuid-Nederland noemen.

Door Henk Lammen

De uit Castenray afkomstige Smits won in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein de Beauty Award 2018. Ze was al twee keer eerder genomineerd voor deze titel en dit jaar ging ze met de ereprijs aan de haal. "Drie keer is scheepsrecht", glunderde Smits na de prijsuitreiking. De Beauty Award is een initiatief van Kosmetiek en Beauty Trade Professionals en symboliseert de professionalisering van de branche. Naast het professionele vakmanschap is de zakelijke en commerciële kant van dit vak erg belangrijk. Voor slechts zeven van de 24 genomineerden lag er een award in het verschiet.

"Ik was niet echt zenuwachtig, had wel een gezonde spanning. Na het hoofdgerecht was mijn categorie aan de beurt. Ik wist niet dat ik zo'n hoge hartslag kon hebben", lacht ze. Toen uiteindelijk haar naam werd genoemd, sloeg ze de handen voor het gezicht. Emotie en verbazing wisselden elkaar af. "Ik was helemaal overdonderd. Je hoopt te winnen, maar op het moment dat het zo ver is, dan komen de emoties toch los. Zeker na de lovende woorden van de jury in een krachtig juryrapport. Op dat moment was ik stiekem wel heel trots." Volgens de jury is Smits echt een ambassadeur voor het vak schoonheidsspecialist. Ze weet haar kennis te vertalen in duidelijke stappen en doelen voor haar klanten. Ze blijft actief op zoek naar innovaties en nieuwe marktontwikkelingen. Met haar inzet en kijk op het vak zullen ook haar verdere ambities een grote kans maken. In een kort gesprekje met presentatrice Kim Kotter bracht ze haar gevoelens van het moment onder woorden. 'Ik ben eigenlijk sprakeloos' liet een trotse winnares weten. "In 2013 deed ik voor het eerst aan de verkiezing mee. Nu, vijf jaar later, is de derde deelname een bekroning op mijn werk. Een bevestiging voor mij dat ik jarenlang kwaliteit lever. Maar ook voor mijn klanten de bevestiging dat ze bij mij aan het goede adres zijn." In de dagen na de uitverkiezing werd Rianne geleefd. Interviews voor radio en tv, kranten en andere media. In de zaak staan zeven grote bloemboeketten. "Van collega's en leveranciers", zegt ze trots.

In 2006 startte Rianne Smits als schoonheidsspecialiste. In 2009 opende Smits in Horst haar eigen schoonheidsinstituut Beauté de Prestige. Met veel passie en liefde voor het vak, blijft ze zichzelf en haar instituut voortdurend ontwikkelen en vernieuwen. Op deze manier probeert ze altijd het beste resultaat te behalen en de kwaliteit hoog te houden. "Mijn behandeltechnieken gaan verder dan alleen verzorgende behandelingen. Ik probeer bewustwording te creëren in de leefstijl van mijn klanten, dit door een combinatie van innerlijke en uiterlijke schoonheidsverzorging. Het motiveert me om met een kritische blik naar mijn onderneming te blijven kijken en me te blijven ontwikkelen en te onderscheiden in het vakgebied."