Mandy Maas, op de foto met haar dochtertjes, ziet Unieke Maatjes als een nieuwe uitdaging.
Mandy Maas, op de foto met haar dochtertjes, ziet Unieke Maatjes als een nieuwe uitdaging. Foto: Henk Lammen

Unieke Maatjes!

Venray | "Ik ben met Unieke Maatjes begonnen, omdat het me pijn doet om te zien dat er door bezuinigingen in de zorg geen tijd meer is voor het ondernemen van leuke activiteiten. En er niet voldoende tijd is om de bewoners genoeg persoonlijke aandacht te geven."

Door Henk Lammen

Mandy Maas (28) uit Venray ging ruim een maand geleden van start met Unieke Maatjes, een nieuw bedrijf met een persoonlijke motivatie. In 2010 behaalde Maas haar diploma spw4. Ze ging vervolgens meteen aan de slag als woonbegeleider op een woongroep voor gehandicapten bij de Winckelsteegh in Nijmegen. "Een woongroep met elf mensen met een ernstige, meervoudige beperking." Ze werkt 26 uur per week in onregelmatige ochtend- en avonddiensten. De bezuinigingen in de zorg trekken een zware wissel op haar werk. "De druk is zo groot dat de zorg eigenlijk beperkt blijft tot de basis. Eten en drinken geven, de verzorging, verder kom je meestal niet. Er is helaas gewoon geen tijd om leuke dingen te doen met de bewoners." Met Unieke Maatjes denkt ze een gat in de markt te hebben gevonden. De onderneming staat klaar voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, maar ook voor ouderen. Met professionele begeleiding en ondersteuning. "Ik wil de mensen net dat stukje meer persoonlijke aandacht geven dat ze nu vaker missen. Leuke activiteiten ondernemen waar mijn collega's in de zorg, maar ook familieleden vaak niet aan toekomen. Die hebben het zo druk met bijvoorbeeld werk dat ook zij niet in staat zijn om dit op te pakken. Ik ga met de mensen wandelen, winkelen in het centrum of gewoon een kopje thee drinken. Maar ook een dagje weg naar een museum, naar de dierentuin, samen boodschappen doen, maaltijden bereiden, het ziekenhuis bezoeken of helpen bij het leggen van sociale contacten behoren tot de mogelijkheden. Dat wat ik aanbied is heel breed." De diensten van Unieke Maatjes zijn legio en altijd bespreekbaar. Mandy: "Daarbij staan plezier en gezelligheid voorop bij iedere vorm van begeleiding. In een persoonlijk gesprek wordt alles vooraf samen besproken."

"Het is enorm dankbaar
om te doen"

In haar eigen omgeving was Mandy ook ervaringsdeskundige. Haar oma woonde, net als vele andere ouderen, lang zelfstandig thuis. "Ouderen nemen vaak zelf niet het initiatief om sociale contacten te leggen. Dingen te ondernemen. Met het gevaar dat ze het huis niet meer uitkomen, eenzaam worden. Ze zijn vaak dan teveel aangewezen op familie die ook niet altijd tijd heeft." Unieke Maatjes ziet ze dan ook als een enorme uitdaging. "Ik zie en merk dat er genoeg kansen zijn. Het raakt me enorm dat kwetsbare mensen zoals ouderen en gehandicapten vaak niet de aandacht krijgen die ook zij nodig hebben. En verdienen. Even bij hen zijn, een praatje maken of samen iets doen. Even mijn hand op die van hen leggen. Laten weten dat je er voor hen bent. Even een glimlach terugbrengen. Dat is het mooiste dat er is. Die twinkeling in de ogen, dat maakt je dag weer goed. Ik vind het uniek om de mensen dit aan te bieden. Het is enorm dankbaar om te doen en geeft me heel veel voldoening." Meer informatie op de website www.uniekemaatjes.nl.