Kimberley Xhofleer bereidt zich voor op de Nederlandse finale van Miss Grand.
Kimberley Xhofleer bereidt zich voor op de Nederlandse finale van Miss Grand. Foto: Henk Lammen

"Beauty's met brains"

Ysselsteyn | Kimberley Xhofleer (23) schitterde in 2016 als Miss Beauty of the Netherlands. Na een half jaartje rust heeft ze de handschoen weer opgepakt en staat ze voor een nieuwe uitdaging: deelname aan de Nederlandse finale van de prestigieuze Miss Grand Netherlands-verkiezing. Met tien andere finalisten strijdt ze om een plek in de internationale finale.

Door Henk Lammen

Na een hectisch jaar 2016 met een aaneenschakeling van hoogtepunten zette de Ysselsteynse miss haar activiteiten op een lager pitje. "Je wordt in zo'n jaar enorm geleefd. Vandaar dat ik in september vorig jaar, na het overdragen van mijn kroontje, even rust heb genomen. Het heeft mijn leven in ieder geval enorm veranderd. Ik ben veel zelfstandiger geworden, heb meer zelfvertrouwen gekregen en mijn hele houding is veranderd. In mijn hele uitstraling ben ik ook veel volwassener geworden. En ik praat veel duidelijker, met niet meer teveel uh's", lacht ze. "Ik had het voor geen goud willen missen." Toch is ze ook graag de 'gewone' Kimberley Xhofleer uit Ysselsteyn. In een spijkerbroek, een beetje mascara op, niet al teveel make-up en het haar in een knotje. "Ja, dat zijn mijn twee werelden. Vriendinnen vroegen me ook vaker 'hoe is het met de poppenkast?', doelend op de missverkiezingen. Ik geniet er van. Stralen op een podium, net als met dansen. Heerlijk shinen. Dat vind ik geweldig. Dat is het uiterlijk, innerlijk wil ik gewoon mezelf zijn en blijven. De mensen prikken er anders toch wel doorheen." Sinds anderhalf jaar is ze businessmanager bij MCA, een consultancy agency in Eindhoven. Ze woont ook in de lichtstad. Het contact met het thuisfront blijft echter innig. Ze vertoeft graag in het gezelschap van haar familie en vriendinnen.

"Stralen en schitteren in deze verkiezing"

In de aanloop naar de nationale finale van de Miss Grand Netherlands verkiezing op 17 juni, georganiseerd door 12 Months of Beauty, is het vizier weer gericht op de voorbereiding. Om uiteindelijk de kroon over te kunnen nemen van Kelly van den Dungen, in 2017 Miss Grand Netherlands. "Goed en gezond eten, met veel eiwitten. En veel sporten, hardlopen en dansen. Het lichaam moet super strak zijn tijdens de finale. Maar de verkiezing is meer dan dat. In vijf jaar tijd is Miss Grand uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze verkiezingen ter wereld. En kan gerekend worden tot een grand slam pageant, waartoe ook Miss Universe en Miss World behoren. Stralen en schitteren in deze verkiezing, daar is de komende tijd mijn focus op gericht." Ze omschrijft de Miss Grand-verkiezing als een uitverkiezing met 'beauty's met brains'. "Natuurlijk blijft het een missverkiezing waarbij het uiterlijk, jouw uitstraling, belangrijk is. Maar daarnaast volgen we een intensief traject met bijvoorbeeld spraaktrainingen om je goed in het Engels te kunnen uitdrukken. En gaan we ons inzetten voor goede doelen. Zo heeft Miss Grand veel aandacht besteed aan de campagne Stop the War and Violence." Hoe de Nederlandse finale ook afloopt, een hoofdprijs heeft ze al. In de eindstrijd schittert ze in een jurk van de Venrayse modeontwerper Bjorn Kersten. "Dat is toch fantastisch."