'Nieuwe impuls en straks met schone lei beginnen'

VENRAY | De ervaren trainer Frans Koenen, die na de zomer aan de slag gaat op sportpark De Wieën, zag vorige week zondag tegen Bekkerveld zijn nieuwe ploeg voor het eerst aan het werk.

Hij zal niet onder de indruk zijn geraakt want het werd een teleurstellende 1-4 nederlaag. Die luidde uiteindelijk het vroegtijdig einde in van Stef Sijbers. Drie jaar geleden was hij een droomkandidaat voor Venray als oud-speler en kind van de club. Inmiddels zijn de verhoudingen flink verstoord. "Hoe ze deze kwestie met mij denken af te handelen is typerend voor hoe ze met mensen omgaan binnen de club", zegt Sijbers die komend seizoen aan het roer staat bij tweedeklasser Heeswijk.

Voorzitter Peter Kerstjens hoopte zondag vlak voor de wedstrijd tegen Geldrop op een ommekeer. "Ik hoop vandaag op een goed resultaat. Dat deze trainerswissel een impuls betekent. Zodat we volgend seizoen met een schone lei kunnen beginnen in de eerste klasse."

Kerstjens werd twee uur later op zijn wenken bediend. Een ontketend Venray veegde Geldrop met 4-1 van de mat. Maar ook de meeste concurrenten wonnen. De degradatiestrijd is nog lang niet gestreden. Dat beseft ook interim-trainer Ivo van der Weerden. "Deze eerste overwinning is heel prettig. Voor de hele vereniging. Het zijn zes finales. We hebben er vandaag pas eentje gehad. Er komen er nog vijf." Zondag wacht de derby thuis tegen Deurne.

Eerste ontslag ooit voor Sijbers

VENRAY | Stef Sijbers is nu negentien jaar onafgebroken hoofdtrainer sinds hij in 1999 bij Ysselsteyn zijn debuut maakte. Nog nooit werd hij ergens voortijdig aan de kant gezet.

"Dit is inderdaad de allereerste keer dat dit gebeurt. Ik heb nog steeds goede contacten met de clubs waar ik gewerkt heb. Maar blijkbaar moet iedere trainer eens zijn Waterloo vinden." Als oud-speler en voormalig jeugdtrainer kreeg Sijbers medio 2015 zijn 'droombaan' bij Venray als opvolger van Harry Blokhuis. De samenwerking is niet geworden wat beide partijen ervan hadden verwacht. Na een tiende en een achtste plaats leefde de hoop dat het dit seizoen beter zou gaan. Er braken veel talentvolle jeugdspelers door en met Robert Willemse (van Blerick) werd een topspeler teruggehaald.

Het seizoen begon direct met een keepersprobleem doordat twee (Roy Oomen en Jordy Strumpen) van de vier doelmannen al voor de competitiestart afhaakten. Sijbers paste veel jeugdspelers in maar bleef zoekende naar de juiste formatie.

Eind november kondigde hij zijn vertrek aan. Direct na de winterstop speelden de perikelen rond Angelo van Mil. Die mocht van het bestuur en de technische commissie niet meer de aanvoerdersband dragen. Sijbers was het er niet mee eens. Hij vond de argumentatie te zwak en koos de zijde van Van Mil. Dat kwam hem op een ontslagdreiging te staan. Doordat Van Mil zelf opstapte werd een breuk voorkomen.

Direct daarna won Venray op 28 januari met 0-1 bij Bekkerveld met debutant Stijn Brinkman die overkwam van Helmond Sport. Na de 0-0 tegen Venlosche Boys werd concurrent Wilhelmina'08 met 4-0 geklopt. De kou leek uit de lucht maar op 25 februari uit tegen hekkensluiter Hoensbroek (3-2 verlies) ging het mis. De rood-witten wonnen sindsdien geen wedstrijd meer en gleden af naar de degradatiezone. En met Wesley Deenen haakte opnieuw een speler voortijdig af.