Stef Sijbers en bestuur op ramkoers over ontslag

VENRAY | Trainer Stef Sijbers is vorige week op non-actief gezet bij Venray. Sijbers was bezig aan zijn derde en laatste seizoen bij de eersteklasser. Dinsdagavond, twee dagen na de 1-4 nederlaag tegen Bekkerveld, vond er crisisberaad plaats.

Door Henk Willemssen

De uitkomst van het gesprek met de spelersgroep was dat de trainer aan de kant werd gezet vanwege tegenvallende resultaten en een gebrek aan vertrouwen. "We vonden dat het zo niet verder kan. Het spel was niet eens zo slecht maar de resultaten wel. Er heerste gelatenheid bij de spelersgroep", zegt Wim Vievermans van de technische commissie. "We hebben steeds de hoop gehad dat we samen het seizoen zouden kunnen afmaken. Helaas is dat niet gelukt."

Het gesprek met de spelers vond plaats voorafgaand aan de training. Sijbers wilde eerst de uitkomst weten voordat hij het trainingsveld opstapte. "Via de leider kreeg ik te horen dat dat niet ging. Dat heb ik niet geaccepteerd. Het gesprek ging toch over mij. Dan wil ik ook weten wat er speelt." Daarop meldde Stef Sijbers zich ziek en vertrok naar huis. "Stef wist dat we van tevoren met de spelers zouden praten", meldt Wim Vievermans. "Hij wilde eerst worden ingelicht maar wij vonden dat hij eerst de training moest doen." Dat beaamt voorzitter Peter Kerstjens: "Wij wilden eerst dat gesprek met de spelers intern evalueren. Daarvoor hadden we even tijd en ruimte nodig. Stef heeft een arbeidscontract en had die avond gewoon moeten gaan trainen."

In de loop van woensdag ontving Sijbers al de eerste reacties op zijn 'ontslag'. Die avond was een gesprek gepland. Dat heeft Sijbers afgezegd. Ook een dag later lukte het niet om samen aan tafel te zitten. "Want woensdag wist iedereen al dat ik geen trainer meer was van Venray", vertelt Sijbers. Ze hebben blijkbaar iedereen ingelicht behalve mij. Terwijl ik het toch als allereerste hoor te weten. Een heel rare gang van zaken. Officieel heb ik nog steeds niets van Venray gehoord", zegt trainer Stef Sijbers vrijdagavond. Wim Vievermans reageert dat Sijbers ziek is en daarom nog niet officieel op de hoogte is gebracht.

"Maar ze kunnen toch evengoed contact met me zoeken", vindt Sijbers. "De enigen die ik sinds dinsdag gesproken heb zijn leider Rob van Elst en Edward Linskens (de inmiddels ook opgestapte assistent, red.). Dat de spelers niet meer met me verder willen, dat kan. En dat respecteer ik. Maar niet hoe dit door de club wordt afgehandeld. Ben eerlijk en zeg gewoon waar het op staat." Sijbers heeft de KNVB en de trainersvakbond VVON ingeschakeld. "Zonder opzegging kan dit wel eens een vervelend staartje krijgen."

Peter Kerstjens en Wim Vievermans meldden zondagmiddag dat het onmogelijk is om Sijbers te spreken te krijgen. "Ik heb hem vanmorgen daarom maar een e-mail gestuurd. Met het dringende verzoek contact op te nemen", zegt voorzitter Kerstjens. "Ik vind het zeer onprofessioneel en ook ongepast van hem dat hij wel de media te woord staat en niet ons. Als werkgever willen we snel met hem een gesprek. Maar we krijgen de gelegenheid niet. We respecteren zijn arbeidscontract dat afloopt op 31 mei. We willen het netjes afhandelen maar dan moet hij wel bereid zijn naar de club te komen."

"Een grote meerderheid van de spelers had geen vertrouwen meer in de trainer", aldus Kerstjens. Donderdagavond werden de spelers ingelicht over de gevonden oplossing. Met oud-speler Ivo van der Weerden als interim-trainer en Gert-Jan Wismans, trainer van Venray 2, als assistent. Kerstjens was er zondagmiddag nog niet van op de hoogte dat Edward Linskens, assistent van Sijbers, zich bedankt had. Linskens zou volgend seizoen ook de assistent worden van de nieuwe trainer Frans Koenen. "Ik weet alleen dat Edward bedenktijd heeft gevraagd", reageert de voorzitter. "We hebben de intentie met hem door te gaan als man van de club. Door deze recente gebeurtenis is dit onzeker geworden." Wim Vievermans meldt dat er binnenkort met Linskens wordt gesproken.

De trainersvakbond VVON laat weten dat Venray verplicht is de ontstane situatie te melden bij de KNVB. Volgens Stef Sijbers is zijn trainersstoel besmet omdat zijn contract nog niet is afgewikkeld. Bovendien beschikken Van der Weerden en Wismans niet over de juiste papieren om in de eerste klasse te trainen. De club kan dispensatie aanvragen bij de voetbalbond. Kerstjens meldt dat dit deze week ook zal gebeuren. "Als een trainer ziek is, zoals hier het geval is, dan mogen we hem twee wedstrijden vervangen."