Interim-trainer Ivo van der Weerden (rechts) volgt met zijn assistent Gert-Jan Wismans (links) nauwlettend de wedstrijd.
Interim-trainer Ivo van der Weerden (rechts) volgt met zijn assistent Gert-Jan Wismans (links) nauwlettend de wedstrijd. Foto: Simone Swinkels

Schokeffect bij Venray

Venray-Geldrop 4-1 (1-0).

Doelpunten: 2. Stef van Dijck 1-0; 58. Armend Shala 2-0; 72. Dimitris Touratzidis 3-0; 73. Dimitris Touratzidis 4-0; 92. Patrick Philippart 4-1. Scheidsrechter: Nelissen (Maastricht). Toeschouwers: 250. Rode kaart: 63. Tugberk Yildirim (Geldrop) vanwege omver lopen tegenstander. Gele kaart: geen.

SV Venray: Van Enckevort; Wismans, Willemse, Van Dijck en Jesse Peeters; Jarno Peeters, Brinkman, Shala (68. Pelzer) en Litjens (68. Egelmeers); Vievermans en Touratzidis (82. Vullings).

Door Henk Willemssen

VENRAY | Venray behaalde een even welkome als broodnodige 4-1 overwinning op Geldrop in de eerste klasse D. Bij het debuut van het interim-trainersduo Ivo van der Weerden en Gert-Jan Wismans maakten de rood-witten een abrupt einde aan een negatieve serie. Na zes duels zonder zege pakten de Venraynaren overtuigend de volle buit op sportpark De Wieën.

Tijdens de rust werd er vol lof gesproken over het 'nieuwe' Venray. Ook al was de stand halverwege pas 1-0. Binnen een week was de wat angstig en apatisch ogende ploeg omgevormd tot een vechtmachine die overtuiging uitstraalde. Niet altijd pakt een trainerswissel positief uit. In Venray was het schokeffect zichtbaar.

Vooraf was het de vraag hoe de vrij jonge Venrayse ploeg de hectische week had doorstaan. Na het vertrek van Stef Sijbers leidde diens assistent Edward Linskens de dinsdagtraining. Donderdag stonden Van der Weerden en Wismans voor het eerst samen op het trainingsveld. Edward Linskens heeft zich teruggetrokken en zat zondag niet meer op de bank. Omdat hij zich niet kan vinden in de nieuwe opzet. De beide leiders Rob van Elst ('ik heb wel even getwijfeld') en Hans Kersten toonden zich niet solidair met Sijbers. "We stoppen er na dit seizoen allebei mee. We willen de laatste wedstrijden gewoon netjes afmaken", zeiden ze.

Van der Weerden en Wismans stonden de hele wedstrijd broederlijk naast elkaar voor de dug-out. Zo dicht mogelijk tegen het speelveld aan. "Het is belangrijk om na zo'n week de rust te bewaren", verklaarde Ivo van der Weerden na afloop. Hij was zichtbaar opgelucht na de 4-1 zege. "De spelers moeten vooral plezier hebben. Dat hebben we donderdag op onze eerste training ook gehad. En dat zag je terug in de wedstrijd. Je weet nooit zeker hoe het uitpakt. Maar ik had goede hoop op een positieve reactie. Omdat ik weet wat er in deze groep zit."

Het elftal was op twee posities gewijzigd. Jordy Wismans verving Rick Egelmeers als rechtsachter en Armend Shala – die op een zijspoor was beland – verving op het middenveld de geschorste Joy Koenen. Het nieuwe trainersduo koos voor twee spitsen. "Met Armend Shala op nummer tien er vlak achter", zei Van der Weerden. "Armend brengt creativiteit met zich mee waardoor er meer openingen ontstaan."

In de tropische warmte schoten de rood-witten uit de startblokken. Het offensief resulteerde direct in een hoekschop die door Dani Litjens werd genomen. De doelpoging van Dimitris Touratzidis smoorde maar in de rebound knalde de opgekomen Stef van Dijck toch raak: 1-0. Venray bleef met veel energie en in een hoog tempo het Geldropse doel bestoken. De veel hoger geklasseerde tegenstander moest het antwoord schuldig blijven. De spitsen Vievermans en Touratzidis braken enkele keren gevaarlijk door.

Meteen na rust kende Geldrop even een opleving. Maar Venray nam weer snel de touwtjes in handen. Vievermans en Touratzidis zorgden constant voor dreiging. In de 58e minuut viel de bevrijdende tweede treffer die Armend Shala binnenschoot: 2-0. Vlak daarna kwam Geldrop met tien man te staan. De zojuist ingevallen Tugberk Yildirim ging veel te hard door op Stef van Dijck. Arbiter Nelissen, die nog geen kaart had getrokken, toverde de rode prent tevoorschijn. Dat betekende de nekslag voor Geldrop. Dimitris Touratzidis scoorde binnen een minuut tweemaal: 4-0. In de extra tijd viel nog de 4-1 door een afstandschot van Patrick Philippart.