Stichting Altaren zwaait af na laatste klus.
Stichting Altaren zwaait af na laatste klus. Foto: Henk Lammen

Trots op laatste project

Venray | De laatste klus van Stichting Altaar- en Kunstverwerving St.-Petrus' Bandenkerk Venray (Stichting Altaren) is voltooid. Afgelopen week werden de consoles geplaatst onder de twaalf heiligenbeelden in de Grote Kerk.

Door Willem Menting

De consoles zijn ontwikkeld door twee kunstenaars. Zij hebben als voorbeeld de oude consoles gebruikt. De houten kunstwerken werden tijdens de Tweede Wereldoorlog vernield, maar dankzij de nieuwe exemplaren krijgen de beelden weer een fraaier aanzien. "Deze kunstenaars hebben echt prachtwerk geleverd", vertelt Karel Janssen, voorzitter van Stichting Altaren, trots. "We mogen als stichting heel trots zijn op het werk dat we hebben geleverd. Dit was ons laatste project." Afgelopen maandag zetten de vrijwilligers de puntjes op de i. Ter bescherming van de heiligenbeelden werden er ook baldakijnen boven de beelden geplaatst. "Stof is de grootste vijand van de beelden. Baldakijnen beschermen het geheel tegen stof en vuiligheid. En het ziet er ook mooi uit."

Het bestuur van Stichting Altaren bestaat verder uit secretaris Paul Halmans, penningmeester Antoon Kateman en bestuurslid André van Goch. De 69-jarige Janssen herinnert zich hun eerste project nog als de dag van gisteren. In september 1999 werd er een nieuw altaar geplaatst in de Grote Kerk. Op dat moment werd de St. Annakerk in Breda aan de eredienst onttrokken. In deze kerk stonden twee neogotische altaren. Samen met zes enthousiaste vrijwilligers werd het ruim elf meter hoge hoofdaltaar en het wat kleinere zijaltaar ontmanteld en vervoerd naar de Grote Kerk. Daar nam het hoofdaltaar de plaats in het van het bestaande altaar met de stenen tafel uit omstreeks 1894. Het kleinere zijaltaar kreeg een plaats in de noordbeuk van de Venrayse kerk. "Het waren rijksmonumenten dus het kostte best veel moeite om alles naar Venray te verhuizen. Dankzij de vrijwilligers ging dat een stuk makkelijker."

Afgelopen weekeinde kreeg Stichting Altaren nog veel complimenten voor hun laatste project. "De parochianen vonden het ontzettend mooi. Dat is fijn om te horen, maar we doen het natuurlijk voor de kerk." Het onderhoud wordt volgens Janssen overgenomen door de Stichting Behoud en Restauratie Beeldenschat Sint Petrus' Bandenkerk Venray. "We hebben altijd naast elkaar gefunctioneerd. Dat ging altijd ontzettend goed." Over de kunstschatten heeft Janssen nog wat bijzonders te vertellen: "Ik heb gehoord dat de kunstschatten van de Grote Kerk tot top-5 van de wereld behoren qua grootte. Die bijzondere schatten moeten we koesteren. Mensen komen uit de wijde omgeving om deze schatten te bekijken. We mogen daar als Venray erg trots op zijn."