CDA kiest voor D66 en Venray Lokaal

VENRAY | CDA, D66 en Venray Lokaal - dat de plaats inneemt van Samenwerking - gaan samen een coalitie vormen. Dat is de uitkomst van de informatiefase. De drie partijen hopen op 10 mei het coalitieakkoord rond te hebben, zodat het op maandag 14 mei kan worden gepresenteerd in een openbare bijeenkomst.

Door Henk Willemssen

In de raadsvergadering van dinsdag 22 mei wordt het coalitieakkoord besproken en kunnen de nieuwe wethouders worden geïnstalleerd. De beoogde wethouders zijn Jan Loonen en Anne Thielen (CDA), Martijn van der Putten (D66) en Carla Brugman (Venray Lokaal). De drie partijen hebben een ruime raadsmeerderheid met 17 van de 27 zetels.

Vrijdagavond maakte CDA-voorzitter Evert Voorn in het gemeentehuis bekend dat CDA, D66 en Venray Lokaal samen gaan formeren. "We hebben de gedeelde ambitie om te komen tot een goed akkoord voor de komende jaren. Speerpunten zijn duurzame economische groei, innovatief ondernemerschap, energietransitie en een gezondere leefomgeving voor mensen en dieren", aldus Voorn. Hij meldde dat de keuze voor D66 (drie zetels) en Venray Lokaal (vijf zetels) recht doet aan de wens van de kiezers. "Want de twee grootste partijen nemen deel."

Zover is het nog niet, want in de komende weken moeten de drie partijen het nog samen eens zien te worden. Gezien de gesprekken uit de verkenningsfase en de informatie zijn de verschillen tussen CDA en Venray Lokaal het grootst. Vooral op enkele belangrijke thema's die Voorn als speerpunten benoemde. Als de formatie slaagt dan komt er na acht jaar een einde aan de rol van Samenwerking in de coalitie. Hoewel de lokale partij licht won bij de verkiezingen, klonk er vrijdagavond geen enkele teleurstelling door bij fractieleider Martin Leenders. Hij is de beoogde opvolger van wethouder Ike Busser, die vlak na de verkiezingen plotseling zijn vertrek aankondigde. "Ik weet uit ervaring dat er nu een spannende tijd aanbreekt voor de drie partijen", zei Leenders, die ze zonder een spoor van rancune veel succes wenste. Dat was acht jaar geleden wel anders. Toen besloten CDA en PvdA om PP2 – voorloper van Venray Lokaal – in de coalitie op te offeren voor Samenwerking. De klap kwam vooral hard aan bij wethouder Hans Teunissen, die plotsklaps zijn baan kwijtraakte. Vier jaar later keerde Teunissen, nu voor D66, toch weer terug op het pluche. Niet voor lang want na een jaar promoveerde hij naar het provinciehuis in Maastricht, waar hij nu drie jaar gedeputeerde is.