Motie voor betere telling stemmen

VENRAY | De gemeenteraad van Venray dringt er bij minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken unaniem op aan het stem- en telsysteem bij de verkiezingen te vernieuwen.

Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart ging er nogal wat mis bij de telling. "In dit digitale tijdperk moet het toch mogelijk zijn om elektronisch te stemmen", zei Carla Brugman (Venray Lokaal). Ook pleitte ze voor een protocol waarin vastligt hoe de stemmen geteld moet worden. Het blijkt dat gemeenten er verschillende telmethoden op na houden. "Het belangrijkste is het vertrouwen van de kiezers. Nu blijkt dat steeds meer gemeenten behoefte hebben aan een hertelling."

In Venray werd slechts bij drie van de 24 stembureaus geheel foutloos geteld. Dat bleek na de hertelling op maandag 26 maart. De hertelling had ook gevolgen voor de samenstelling van de gemeenteraad. Bij Venray Lokaal bleek de volgorde van de gekozen raadsleden op twee plaatsen te wijzigen.

"De huidige manier van stemmen en tellen is niet meer van deze tijd is en brengt te grote foutrisico's met zich mee", aldus Brugman. De gemeenteraad wil voor 1 juli van het college de reactie van de minister vernemen.