SP gelaten: langer aan tafel gezeten

VENRAY | De SP is opnieuw buiten de coalitieboot gevallen. Met vier zetels zijn de socialisten de derde partij in Venray. In de vorige periode was de SP, na het CDA, zelfs de tweede grootste.

Fractieleider Jan Hendriks merkte vrijdagavond in het gemeentehuis fijntjes op dat de SP nu al een ronde verder is gekomen dan vier jaar geleden. Toen mocht de SP helemaal niet meepraten. CDA-voorzitter Evert Voorn zei dat de keuze voor Venray Lokaal, als tweede grootste partij, recht doet aan de wens van de kiezer. Jan Hendriks herinnerde eraan dat dat de vorige keer blijkbaar niet gold. De SP heeft ook nog geen wethouderskandidaat naar voren geschoven. Hendriks reageerde gelaten op de keuze van CDA voor D66 en Venray Lokaal. "Het is geen verrassing. We hebben nu al langer aan tafel gezeten dan de vorige keer. We zullen de nieuwe coalitie op inhoud zeer kritisch gaan volgen", beloofde Hendriks.

De kleinste partijen PvdA (een zetel) en VVD (twee zetels) maakten direct na de verkiezingen al bekend in de wachtkamer te zitten bij de coalitievorming. Henk Bisschops (PvdA) vond de keuze van de drie partijen om samen een coalitie te smeden 'logisch'. "Dit had ook de eerste voorkeur van de PvdA." Ook Harrie van Oosterhout (VVD) vond de keuze geen verrassing. Hij drong erop aan bij de belangrijkste thema's op zoek te gaan naar een raadsbrede concessie.

Zoals het er nu naar uitziet blijft D66 dus binnen de coalitie. In de afgelopen vier jaar zat de partij van fractieleider Daan Janssen lang niet altijd op één lijn met het CDA. Vooral in het begin leidde het nog wel eens tot botsingen. D66 wilde graag door met de jonge wethouder Martijn van der Putten, die drie jaar geleden de naar Maastricht vertrokken Hans Teunissen opvolgde. "Dit is een van onze drie gewenste varianten", reageerde Daan Janssen. "We hebben vertrouwen in het vervolg. We gaan er een goed akkoord voor Venray uitslepen."