Woning L69 in Veltum
Woning L69 in Veltum Oude foto

Woning L69 Veltum

Venray | Op deze mooie foto staat de woning van de familie Cuppen in Veltum.

Franciscus Laurens Cuppen trouwde op 18 mei 1906 in Venray met Egberta Petronella Verhaag. Zij woonden in Veltum op huisnummer L69. De woning lag parallel aan de Langstraat. Frans was landbouwer van beroep. Bertha overleed op 8 april 1945 en Frans op 26 maart 1949 beiden in Venray.
Waar vroeger de landbouwgrond zandig en schraal was, had men meestal een gemengd bedrijf. Dat wil zeggen dat de boer gewassen verbouwde, maar ook boerderijdieren hield. De mest van de dieren werd gebruikt om de grond vruchtbaar te maken, terwijl tegelijkertijd de gewassen als voer dienden voor de dieren. Aanvankelijk waren deze gemengde bedrijfjes bedoeld voor keuterboertjes, die daarmee in hun eigen onderhoud konden voorzien. De weinige producten die overbleven, werden op de markt in Horst of Venray verkocht.
We zien Bertha Cuppen-Verhaag die de kippen voert. Er was een tijd dat op elke boerderij kippen rondliepen. Van de lagere school herinneren we ons nog wel de fraai gekleurde wandplaten van vroeger, met een boerin die een handvol voer uitstrooit voor een toom kippen. Kippen hebben altijd bij het gemengd bedrijf gehoord. Het aantal kippen op een boerderij varieerde van koppeltjes van vijf tot zes kippen met een haan tot enkele tientallen kippen. Voor deze grotere aantallen had de boer bij zijn boerderij één of meer kippenhokken staan.
De 'koel' achter het huis diende als brandkuil, waaruit de brandweer water kon oppompen. Dergelijke brandkuilen waren er meer in Venray. Na het overlijden van Frans Cuppen werd de boerderij bewoond door de familie Jenneskens. Anton en Bertha Jenneskens-Elbers hadden tien kinderen en hebben er gewoond tot de herinrichting van Veltum in 1969.


Foto: Privécollectie Sjaak Laurensse. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray.