De vrachtauto's rijden af en aan bij Sikes.
De vrachtauto's rijden af en aan bij Sikes. Foto: eigen foto

"Het is nu al levensgevaarlijk"

Ysselsteyn | Omwonenden van Sikes aan de Pottevenweg in Ysselsteyn zijn niet blij met de voorgenomen uitbreiding van het champignonbedrijf. Sikes wil de bedrijfsgrootte verdubbelen. De buurtbewoners zijn vooral bezorgd over de verkeersveiligheid. "Het is nu al levensgevaarlijk."

Door Henk Lammen

Annemie Janssen woont met haar gezin aan de Pottevenweg en verwoordt de gevoelens van de buurtbewoners. Volgens haar zijn de activiteiten van het bedrijf onacceptabel en levensgevaarlijk voor met name de schoolgaande kinderen. "Aan de Pottevenweg en Rouwkuilenweg wonen tien gezinnen met kinderen, waaronder een pleeggezin met tien pleegkinderen. Deze gezinnen hebben allemaal te maken met de gevaarlijke situaties die de vrachtwagens van Sikes met zich meebrengen. Je hoeft geen verkeerstechniek gestudeerd te hebben om dat te zien." Janssen doelt op de aanhoudende stroom van vrachtwagens die af- en aanrijden. Met name in de vroege ochtenduren zorgt het vrachtverkeer voor onveilige situaties. "Vooral voor de kinderen die met de fiets naar school gaan. Vaak genoeg worden ze door vrachtauto's de berm ingeduwd. Wanneer de bouwplannen doorgaan en het aantal vrachtwagens op jaarbasis verdubbelt van 5824 naar bijna 12.000 dan komt de verkeersveiligheid nog meer in het geding."

Na de eerste kritische geluiden zijn er volgens directeur Gerard Sikes van het Ysselsteynse bedrijf meteen acties ondernomen om de overlast voor de buurtbewoners zoveel mogelijk te voorkomen. "Naar aanleiding van klachten uit de buurt is er overleg geweest om te onderzoeken wat de pijnpunten waren. Enerzijds bleek de huidige situatie een gevoel van onveiligheid te geven en geluidshinder. Ondanks dat dit volgens vergunning en wetgeving toegestaan is, is er toch gekeken om er alles aan te doen om dit op te lossen. Starttijd van de activiteiten is voortaan na zes uur 's morgens en er wordt op toegezien dat er niet meer auto's dan nodig in de straat komen. Zoveel mogelijk worden ze op eigen terrein opgesteld. We hebben onze chauffeurs en medewerkers gevraagd nieuwe regels in acht te nemen. Ook onze toeleveranciers hebben we benaderd om mee te werken de overlast te beperken." Naast de genoemde maatregelen wordt voortaan een maximumsnelheid van 50 km/uur gehanteerd en niet geclaxonneerd. Bij voorkeur wachten niet meer dan vier auto's in de straat, alleen aan één zijde van de weg. "Bovendien is er een aanvraag bij de gemeente om parkeermogelijkheden op eigen terrein te vergroten en bestaande locaties te verharden."

Volgens de buurtbewoners zitten in de door Sikes verstrekte gegevens voor het verkrijgen van de omgevingsvergunning onwaarheden. "Er wordt gesteld dat de Pottevenweg een verkeersas is in deze omgeving. Dat is pertinent niet waar. Het is een bestemmingsweg die absoluut niet geschikt is voor zwaar wegverkeer. Naast het champignonbedrijf ligt alleen nog een varkensbedrijf aan deze weg." Ook het belang van de Pottevenweg als wandelroute wordt volledig genegeerd, aldus Janssen. Zo verbindt de museumroute Ysselsteyn, een wandelroute die is samengesteld in samenwerking met de gemeente Venray, IKL en Staatsbosbeheer, drie musea in het dorp Ysselsteyn met elkaar. De wandelroute voert door natuurgebied De Rouwkuilen en via de Pottevenweg. "Dat is lekker wandelen als continu vrachtauto's voorbijkomen." De buurtbewoners zijn verbaasd en ook teleurgesteld dat er geen enkel contact is geweest met Sikes over de uitbreidingsplannen. "Tijdens het jubileumfeest van de firma zijn de uitbreidingsplannen van de locatie Steegse Peelweg gepresenteerd. Er is met geen woord gerept over de plannen aan de Pottevenweg." Als het niet anders kan, zijn de bezwaarmakers van plan om de handschoen op te pakken en er een jarenlange, juridische strijd van te maken. "We zullen heel ver gaan, beter gezegd, tot het uiterste. Zodat we in ieder geval jaren de bouw tegen kunnen gaan. Waar het ons vooral om gaat is de veiligheid van onze kinderen", zegt Janssen strijdvaardig. Zo ver hoeft het overigens niet te komen, want de bouwplannen zijn volgens Sikes nog niet aan de orde. "Er is de angst voor een vergroting van deze locatie. Hiervoor is al lang een vergunning voor afgegeven, maar de uitbreiding wordt pas uitgevoerd als dit bedrijfstechnisch interessant wordt. Een en ander is afhankelijk van onder andere afzet en bouwkosten. Het is niet de verwachting dat we binnen nu en twee jaar gaan bouwen. Ik vind het jammer dat de buurtbewoners niet eerder aan de bel hebben getrokken. Wij doen er in ieder geval alles aan om de overlast tot een minimum te beperken en bij te dragen aan een verkeersveilige omgeving rond ons bedrijf."