Martin Peeters is een van de organisatoren van het Rabarberfeest.
Martin Peeters is een van de organisatoren van het Rabarberfeest. Foto: eigen foto

Rabarberfeest Heide

Heide | De rabarbertelers uit Heide slaan de handen ineen om hun product te promoten. Niek Gielens Rabarber, Peeters Bonten Productie, Peeters Bonten Handel, Cornelissen Rabarber en Joep Spee Rabarber organiseren op 28 en 29 april het Rabarberfeest in Heide.

door Willem Menting

Op de Nederlandse markt is rabarber echt een nicheproduct. In Heide zijn ongeveer 45 bedrijven gevestigd en daarvan houden vijf bedrijven zich bezig met rabarber. Procentueel gezien zou Heide wel kunnen worden bestempeld als rabarberhoofdstad van Nederland. "Rabarber is een onbekende groente en we willen iedereen met het Rabarberfeest kennis laten maken met ons product", vertelt Martin Peeters, hij is een van de organisatoren. Het feest is eenmalig en volgens Peeters is het zeker niet de bedoeling om volgend jaar opnieuw een zelfde rabarberfeest te organiseren. "We pakken het dit jaar groots aan en op zaterdagavond hebben we een muzikale avond met de Achterbendt uit Geijsteren. Zij hebben zelfs een rabarberlied gemaakt."

De locatie van het feest is in en om de voormalige school in Heide en op het terrein van Zorgboerderij de Lorr. Op het plein langs de school zullen diverse machines te zien zijn die nodig zijn voor oogst en transport van de industrierabarber. Langs het Literpedje bij de zorgboerderij zullen werkende machines te zien zijn voor het aanwezige publiek.

Op zondag 29 april is iedereen vanaf 10.30 uur welkom op de feestlocaties. Er zal livemuziek klinken. Er zullen onder meer vijftien kramen van bedrijven uit de regio staan met hun producten. Ook is er een veldexcursie in een huifkar naar het perceel van teler Niek Gielens Rabarber en is er een demonstratie van de oogstmachine te zien. Zo krijgen de bezoekers een beeld van de teelt en terplekke uitleg.". Volgens Peeters is er ook een speciale bakwedstrijd. "De uitslag van die wedstrijd wordt rond 15.00 uur bekendgemaakt. Mensen die willen deelnemen aan de bakwedstrijd kunnen dit weekeinde rabarber afhalen bij Niek Gielens of bij mij. Zij kunnen dan thuis een rabarbertaart of vlaai bakken voor de wedstrijd." Peeters hoopt dat andere ondernemers uit Heide volgend jaar een ander feest organiseren. "Hopelijk pakken bijvoorbeeld de bouwbedrijven of de varkenshouders de handschoen op. Wij hopen in ieder geval op een geslaagd Rabarberfeest." Meer informatie op www.rabarberfeest.nl.