Dorpskermissen vallen duurder uit

VENRAY | De elf dorpskermissen kosten de gemeente dit jaar bijna 50.000 euro meer dan in de voorafgaande jaren.

Na de problemen met exploitant Regter – die alleen nog de zeven grootste dorpen wil bedienen – is er voor Castenray, Geijsteren, Heide en Veulen eenmalig de nieuwe exploitant Sterevents aangetrokken.

Niet alleen het verzorgen van de kermissen op de vier kleine dorpen valt duurder uit. De gemeente moet aan Regter per saldo ook meer betalen voor de kermisexploitatie van de zeven grotere dorpen. In totaal gaat het om een extra bedrag van 48.722 euro.

Vanaf 2019 wil de gemeente, zoals voorheen, de elf dorpskermissen weer in één pakket aanbesteden. De nieuwe exploitant zal dan de verliezen van de kleinste kermissen kunnen compenseren met de opbrengsten van de grotere en winstgevende kermissen. De dorpsraden dringen er ook op aan de onderlinge solidariteit te behouden.


Leunen wil andere indeling kermis

LEUNEN | De dorpsraad van Leunen wil een andere indeling van de kermis. Vooral de plek van de botsauto's staat ter discussie.

Aan de rand van het dorpsplein sluit deze attractie het kermisterrein af waardoor bezoekers op het terras bij mfc De Baank vrijwel geen uitzicht hebben op de terrein. Tevens heeft de dorpsraad gevraagd aan exploitant Regter om het kermisterrein uit te breiden in de richting van café 1878. "Dat vindt Regter geen goed idee. Hij wil de kermis compact houden. De attracties moeten niet te ver uit elkaar staan", zei vicevoorzitter Ger Litjens maandag in de dorpsraadvergadering.

Ook ziet Leunen graag meer aansprekende attracties. De kans dat de Polyp terugkomt lijkt verkeken. "Die staat in hetzelfde weekend op een andere kermis", zei Litjens. "De exploitant bekijkt waar hij met zijn attracties het meeste kan verdienen." Leunen krijgt wel een Rups en mogelijk ook de Booster. "Die staat ook in Ysselsteyn. Daar hebben we om gevraagd."

Leunse kermis is dit jaar van 26 tot en met 29 mei. Het is waarschijnlijk voor de allerlaatste keer op het huidige dorpsplein. Het was de bedoeling dat dit jaar voor Leunse kermis de herinrichting van het vernieuwde plein zou zijn afgerond. Dat is onder meer door de bodemvervuiling en een financieel tekort niet gelukt. De verwachting is dat de werkzaamheden eind dit jaar klaar zijn.