Linda Verlijsdonk nam haar ploeg op sleeptouw en scoorde zondag vier keer.
Linda Verlijsdonk nam haar ploeg op sleeptouw en scoorde zondag vier keer. Foto: Henk Lammen

"De toekomst is zonnig"

Swift-De Peelkorf 15-15 (5-4). Doelpunten De Peelkorf: Linda Verlijsdonk (4x), Lieke van Bussel, Kim van Bussel en Rachel van Meijel (allen 2x), Rozan Romme, Tina Janssen, Janneke Jenneskens, Lieke Thomassen en Eline Claessens. Bijzonderheid: Voor de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden vanwege het overlijden van de pas 18-jarige Sven Knapen uit Ysselsteyn, de zoon van interim-voorzitter Peter Knapen van De Peelkorf.

Velden | De korfbalsters van De Peelkorf leverden in de topklasse een uitstekende prestatie door tegen koploper Swift een gelijkspel af te dwingen: 15-15.

Door Henk Lammen

In Velden leek de thuisploeg op een gemakkelijk middagje af te stevenen en nam al snel een 3-0 voorsprong. Swift verkeek zich echter in de veerkracht en onbevangenheid van de Ysselsteynse ploeg. Bij rust stond Swift nog wel voor met 5-4, maar werd compleet verrast toen De Peelkorf in de tweede helft een 10-12 voorsprong nam. De Veldense ploeg, titelkandidaat in de topklasse, leek in de slotfase orde op zaken te stellen door een minuut voor tijd 15-14 te scoren. In de slotseconden benutte A-speelster Kim van Bussel een strafworp en bezorgde de gasten daarmee een dik verdiend punt. Aanvoerster Lisa Verlijsdonk glunderde na afloop. 'Ik ben supertrots', liet ze haar team weten. De Ysselsteynse korfbalsters straalden in een heerlijk voorjaarszonnetje. Gelijk spelen tegen een van de belangrijkste titelkandidaten. In het hol van de leeuw. Voor even werd ook het verdriet van het overlijden van Sven Knapen, de zoon van interim-voorzitter Peter Knapen, naar de achtergrond verdrongen. "Dit mag eigenlijk niet kunnen", verwoordde coach Femke van Dijck het gevoel van De Peelkorf-familie. "Het hele dorp is in rouw."

Van Dijck nam zondag de coaching voor haar rekening. In afwachting van het nieuwe seizoen, als Luuk Messerschmidt de nieuwe hoofdtrainer wordt, is het voor de rest van dit veldseizoen nog passen en meten. Zondag was het de beurt aan Van Dijck om de coaching voor haar rekening te nemen. "En juist tegen Swift. Niet de makkelijkste tegenstander natuurlijk", lacht ze. Toch was ook zij stiekem trots op de prestatie van haar team. "We begonnen niet goed, maar op het moment dat we terugkwamen tot 5-4 zag je dat er mogelijkheden waren om hier iets te halen. Ik heb de meiden ook gezegd om vrijuit te spelen. We hadden in feite ook niets te verliezen." De Peelkorf speelde na de matige start inderdaad zonder schroom. Liet alle druk van zich afglijden en bracht de titelkandidaat aan het wankelen. De twee talentvolle zusjes Lieke en Kim van Bussel drukten met ieder twee treffers hun stempel op een enerverende slotfase, met aan beide zijden kansen op de volle winst. Dat uiteindelijk Kim in de slotminuut de beslissende strafworp benutte en daarmee haar ploeg langszij bracht, getuigde van grote klasse. "Dat is toch heel knap om als jonge meid de verantwoording te nemen", aldus Van Dijck. "Ze neemt in de A1 ook altijd de strafworpen, maar dit is toch anders." Met de zusjes Van Bussel, de jonge talenten die al in De Peelkorf 1 staan, en de aanwas uit de goede jeugdopleiding kan de Ysselsteynse korfbalvereniging nog jaren vooruit. "Het ziet er goed uit. We hebben nu al een jong, sterk team met enkele routiniers. Dat kan de komende jaren alleen nog maar groeien. De toekomst is zonnig."