Zorgen in Leunen over mfc De Baank

LEUNEN | Er moet iets gebeuren om multifunctioneel centrum De Baank in Leunen een gezonde toekomst te geven. Afgelopen zondag organiseerde het bestuur twee bijeenkomsten waarin dorpsbewoners hun zegje konden doen.

Door Henk Willemssen

Er kwamen bijna vijftig belangstellenden op af. Het waren vooral vertegenwoordigers van verenigingen. Er werden allerlei ideeën geopperd zoals het instellen van een activiteitencommissie. Tevens bleek er veel behoefte te zijn aan een beheerder en een vast aanspreekpunt. Ook moet de communicatie verbeteren. Sinds begin dit jaar zit De Baank zonder beheerder. Maandag in de dorpsraadvergadering werden ook zorgen geuit over de wankele financiële basis. "Zoals het nu gaat is De Baank financieel niet sterk genoeg om het voor elkaar te krijgen", zei vicevoorzitter Ger Litjens. De dorpsraad houdt de ontwikkelingen in de gaten. "Want als dorpsraad spelen we een rol in het gebruik van verenigingsgebouwen", aldus Litjens.

Voorzitter Wilma Manders bestrijdt dat De Baank in financiële problemen zit. "We maken geen winst en het kan altijd beter, maar het draait verder goed." Volgens haar is het grootste probleem het vinden van een beheerder. "We kunnen niet meer iemand fulltime aanstellen. We zijn dringend op zoek naar een parttime beheerder. Daarnaast moeten er nieuwe bestuursleden komen. We zitten nu ook zonder penningmeester." Volgens Manders zijn er zondag niet veel nieuwe ideeën geopperd. "Binnen het bestuur moeten we het nog hebben over de vervolgstappen. We willen dat dit gebouw beschikbaar blijft voor de inwoners van Leunen. Dus ook voor feesten en partijen."

De bouw van de De Baank, op de plek van het voormalige Rabobank-kantoor, kostte bijna 2 miljoen euro. Vanuit de zelfsturingspot ontving Leunen 1,2 miljoen euro subsidie van de gemeente Venray. In december 2014 werd het gebouw geopend.