Raad maakt nog geen keuze over Aldi

VENRAY | De gemeenteraad heeft dinsdag nog geen besluit genomen over de locatie van Aldi. Op voorstel van Henk Bisschops (PvdA) wordt zowel de Hoenderstraat – voorkeur van het college – als de plek van basisschool De Toverbal verder onderzocht.

Door Henk Willemssen

Bisschops had het gevoel dat bij een stemming de uitslag wel eens kantje boord, 14 tegen 13, zou kunnen zijn. "Bij dit project met zo'n grote impact voor het centrum hoort een groter draagvlak in de raad", zei de PvdA'er. "De twee locaties zijn geschikt. En beide moeten daarom parallel verder worden uitgewerkt. Zodat we over voldoende gegevens beschikken voor een goede vergelijking. Want verschillende fracties gaven aan onvoldoende informatie te hebben om een weloverwogen beslissing te nemen."

Het amendement van de PvdA werd unaniem aangenomen. Er komt nu eerst een uitgebreider onderzoek naar de verkeersafwikkeling, het parkeren, de financiële gevolgen, het laden en lossen en de stedenbouwkundige inpassing. Tevens worden de omwonenden van beide locaties erbij betrokken.

Daan Janssen (D66) liet alvast weten tegen de locatie aan de Hoenderstraat te zijn. "Wellicht is het de laatste kans voor een supermarkt in de noordwesthoek." Vooral de sloop van de Dr. Poelsschool, het gebouw staat op de nominatie voor de monumentale status, ligt gevoelig. "Ik wil een lans breken voor het behoud van de Dr. Poelsschool", zei Leonie Cals van Venray Monumentaal. Theo Mulders (Samenwerking) voorzag nogal wat te nemen hobbels aan de Hoenderstraat. "Het kan daarom een lange weg worden dit plan daar te realiseren", meende bij. Jan Hendriks (SP) was voorstander. "Gezien de centrale ligging vlak bij Emté." Ook het CDA neigde naar de Hoenderstraat. "Dit sluit het beste aan bij de centrumvisie", zei Guus Reintjes. "Maar cultuurhistorisch gezien heeft De Toverbal de voorkeur."

Tino Zandbergen (Venray Lokaal) sprak van een onvoldragen voorstel. "De raad is verdeeld. We moeten niet over één nacht ijs gaan en eerst verder onderzoek doen. Want het betekent een forse ruimtelijke ingreep aan de Hoenderstraat terwijl het niet bijdraagt aan een compacter centrum. Het betekent ook extra verkeer op de toch al drukke binnenring. Daarbij speelt nog het financiële aspect en de Dr. Poelsschool als monument." Ook Harrie van Oosterhout (VVD) pleitte voor uitstel. "Want het is te vroeg nu al een besluit te nemen. Aan de Hoenderstraat betekent Aldi een versterking van de centrumfunctie. Maar het is een erg geforceerde inpassing. Bij De Toverbal past het beter, maar dan ontstaat wel een solitaire winkel."